Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti összetartozás napja Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. június 7. 8:07

A trianoni békediktátum 91. évfordulójáról – amely idén első alkalommal már a nemzeti összetartozás napja volt – Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison is megemlékeztek. Az ünnepséget június 3-án, pénteken tartották.

1595919921
A reggeli órákban, az MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) és az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola (MH KPTSZI) együttes állománygyűlésén Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka beszédében Mohácsnál is súlyosabb hatásokkal járó nemzeti traumának minősítette az ország területi megcsonkítását, a magyar lakosság millióinak az anyaországtól való elszakítását. 

„Trianon, akárcsak Mohács, mélyen bevésődött a magyarok tudatába, nem tudta azt kitörölni az elmúlt kilenc évtized alatt semmilyen hatalmi próbálkozás. Az ezeréves Magyarország emlékei fennmaradtak az apáról fiúra szálló történetekben, dalokban, s nemzetünk legjobbjainak, köztük a határokon kívül élő magyar íróknak, költőknek, képzőművészeknek üzenetértékű alkotásaiban. 1990-ben a rendszerváltozással új lehetőségek adódtak a magyarság lelki egyesítésére, amely a magyar állampolgárság megadásának jelentős megkönnyítéséről szóló törvény meghozatalával csúcsosodott ki még az elmúlt évben" – hangsúlyozta a parancsnok, majd az állomány megtekintette Koltai Gábor Trianon című dokumentumfilmjét.

Délután a város önkormányzata, állami és társadalmi szervezeteinek részvételével került sor a Kálvária dombon a Trianon emlékmű megkoszorúzására. Az ünnepségen közreműködött az MH KKB helyőrségi zenekara, városi középiskolások adtak műsort, majd Kiss Dénes költő, a Trianon Társaság elnöke mondott beszédet.

Az MH KKB és MH KPTSZI közös koszorúját Szilágyi György ezredes, MH KKB parancsnok-helyettese és Korcsog László mérnök alezredes, az MH KPTSZI megbízott igazgatója helyezte el.

1595919922
 
1595919922
 

 
 Fotó: A szerző felvételei