Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti ünnepünkre emlékeztek Kaposváron

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2011. március 16. 18:42

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 163. évfordulója alkalmából a somogyi megyeszékhelyen, a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái március 11-én ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a magyarság történetének legdicsőségesebb fejezetéről.

Március 11-én reggel a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a dicső elődökről, a forradalom és szabadságharc során elesett hős katonákról. Az ünnepség, a katonai hagyományoknak megfelelően a csapatzászló fogadásával kezdődött, majd az ezred parancsnokát, Bárdos Antal mérnök ezredest fogadta az állomány.

A Himnusz közös eléneklését követően Ács János őrnagy, személyügyi főnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd az ezred tábori lelkésze, Markovics Milán Mór főhadnagy mondott ünnepi beszédet.

A lelkész párhuzamot vont a szabadságharc katonái és a ma katonái között. Hangsúlyozta, hogy az egyenruha, amelyet a magyar katona visel, hordozza azt a szellemiséget, amelyet őseink, a szabadságharc hősei örökítettek ránk. Kitért az egykori Honvédsereg integráló hatására is, amely ma legalább ugyanannyira igaz, mint volt több mint 160 évvel ezelőtt.

Az ünnepi beszédben Markovics főhadnagy felelevenítette a szabadságharc leverése után a hazát elhagyni kényszerült katonák sorsát is. Akik ugyan hazájuktól távol voltak kénytelenek leélni életüket, de bárhol is folytatták életüket, soha nem tagadták meg szabadságvágyukat. Sokan az Amerikai Egyesült Államokba emigráltak és ott a hadseregbe belépve, a polgárháború során az északiakat támogatva harcoltak a szabadságért, egy szabadabb jövőért.

Az ünnepi beszédet követően elismerések, dicséretek átadására került sor. Az idei ünnep különlegességét az adta, hogy nem csak katonák és nem csak március 15-e alkalmából vehettek át elismerést az ezred parancsnokától, Bárdos Antal mérnök ezredestől. A Szabad Sajtó Napja alkalmából, a megyei napilap, a Somogyi Hírlap két munkatársa is elismerésben részesült. Az állománygyűlés a Szózat hangjaival zárult.

Ahogy az az elmúlt években megszokott volt, a városi ünnepségeken idén is közreműködtek a logisztikai ezred katonái. Március 11-én az ünnepi állománygyűlést követően a kijelölt állomány, a zászlókíséret és a díszszakasz a város főterére, a Kossuth térre vonult, ahol katonai tiszteletadással, Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármesterének és Bárdos Antal ezredesnek, helyőrségparancsnoknak a jelenlétében felvonták a Magyar Köztársaság zászlaját.

Március 15-én, a városi ünnepségeken a Petőfi és a Kossuth téren a helyőrségzenekar közreműködésével, a logisztikai ezred nevében a parancsnok és Gavlik Péter mérnök alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el a megemlékezés koszorúit. Március 16-án, az ünnepség sorozat zárásaként katonai tiszteletadással levonták a Magyar Köztársaság zászlaját.

 
 

 
 Fotó: A szerző és Bartos Norbert zászlós