Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi csúcstalálkozót tartanak a tálibok elleni küzdelemről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. október 15. 16:42

Az afganisztáni helyzetről és az Iszlám Állam helyi szervezete jelentette fenyegetéssel szembeni fellépésről egyeztetett október 12-én, kedden Joe Biden amerikai elnök a G20-csoport további vezetőivel a fórum rendkívüli online csúcstalálkozóján – közölte a Fehér Ház.

A fórum az afganisztáni helyzet miatt kedden rendkívüli csúcstalálkozót tartott a G20 soros elnökségét betöltő Olaszország vezetésével.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden biztosította a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vezetőit afelől: szorosan együttműködik a nemzetközi közösséggel, hogy támogatást nyújtsanak az afgán népnek diplomáciai, humanitárius és gazdasági csatornákon keresztül.

A beszámoló szerint a G-20-as országcsoport vezetői megvitatták annak szükségességét, hogy továbbra is összpontosítsanak a terrorellenes küzdelemre, egyebek között az Iszlám Állam helyi szervezete (Iszlám Állam-Horaszán Tartomány) ellen, illetve biztosítsák a biztonságos elvonulást azoknak az iratokkal rendelkező külföldieknek és afgán szövetségeseknek, akik el akarják hagyni a közép-ázsiai országot.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a csoport vezetői megerősítették elkötelezettségüket aziránt, hogy független nemzetközi szervezeteken keresztül közvetlen humanitárius segítségnyújtásban részesítsék az afgán embereket, és biztosítsák minden afgán állampolgár, köztük a nők és a lányok alapvető jogait.

Az afganisztáni tálibok – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül vonultak be az afgán fővárosba, Kabulba, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó háború.

A tálibok szeptember elején alakult kormányát a nemzetközi közösség nem ismeri el. A pastu etnikumúak által uralt, kizárólag férfiakból álló ideiglenes tálib kormányt bírálatok érték amiatt, hogy nem teljesítette ígéretét, miszerint más etnikai csoportoknak és különböző vallási közösségeknek, illetve nőknek is helyet ad a kabinetben. Bár a humanitárius segítségnyújtás jelenleg is folyamatban van a közép-ázsiai országban, a nemzetközi közösség a hatalomátvételt követően több milliárd dolláros segélyeket fagyasztott be, Afganisztán külföldi pénzkészleteihez a tálibok pedig jelenleg nem férnek hozzá.

Az ENSZ szerint az afganisztáni válság már 18 millió embert, a lakosság felét sújtja. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint egymillió gyerek szenved akut alultápláltságtól, életük veszélyben van.