Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi fórumon a Honvéd Kadét Program

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Rácz Tünde |  2024. szeptember 4. 16:45

„Magyarországon, mint minden szuverén országban, a haza védelme mindenekelőtt nemzeti ügy” – jelentette ki dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára az uniós katonai középiskolák fórumán Nyíregyházán. A védelmi és oktatási terület összekapcsolása épp ezért elengedhetetlen, Európa jövőjének érdekében is – mondta a magyar honvédelmi nevelés sikeréről is szóló köszöntőjében.

w2024.09.04.honvédkozepiskolakkonferenciaja nyiregyhaza_rt (14)

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége ideje alatt, idén ősszel a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium látta vendégül az Európai Unió Katonai Középiskoláinak Fórumát (EUMSSF), amely az EU biztonsági és védelmi kultúráját közvetítő egyetemek, akadémiák és egyéb intézetek hálózataként funkcionáló Európai Biztonsági és Védelmi Kollégium (ESDC) égisze alatt működik. A fórum küldetése, hogy közelebb hozza egymáshoz az európai katonai középiskolákat, olyan közös oktatási modulokat alakítson ki az Európai Unió történelméről, alapértékeiről, globális stratégiájáról, amelyek bekerülhetnek a katonai oktatási intézmények tantervébe.

A Vármegyeháza Bessenyei nagytermében Czermann János a közös európai értékek fontosságát emelte ki köszöntőjének elején, majd röviden bemutatta az Európában különlegesnek számító Honvéd Kadét Programot, amelynek eredményeként 2024 szeptemberétől a Honvédelem tárgyat már hazánk 141 középiskolájában tanítják, összesen mintegy 15 ezer magyar fiatal önkéntes részvételével.

w2024.09.04.honvédkozepiskolakkonferenciaja nyiregyhaza_rt (1)

Az önkéntesség elvét Fekete András őrnagy is hangsúlyozta a megnyitót követő előadásában. A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója ismertette a Honvéd Kadét Program három szintjét, amelyek közül a harmadikat a haza ügye iránt leginkább elhivatott fiatalok számára biztosított bentlakásos oktatás jelenti. Kiemelte, hogy négy tagintézményükben - Debrecenben, Nyíregyházán, Szolnokon és Hódmezővásárhelyen - a fiatalokat nem katonai kiképzésben részesítik, hanem honvédelmi nevelésben. Tanulmányaik befejezése után a kadétok szabad elhatározásból választhatják a katonai pályát, amelyet egyre nagyobb számban meg is tesznek, a haderőfejlesztésnek köszönhetően egyre vonzóbb életpályát kínáló Magyar Honvédséghez csatlakozva.

w2024.09.04.honvédkozepiskolakkonferenciaja nyiregyhaza_rt (13)

Symeon Zambas, az EUMSSF ciprusi elnöke örömét fejezte ki, hogy Magyarországra látogathattak a fórum tagjai, és bizakodva beszélt a szervezet jövőjéről a tevékenysége iránt tapasztalható fokozott érdeklődés okán. A fórum résztvevői Nyíregyházán a tapasztalatcsere mellett jövőbeli közös projekteket terveztek, és lehetséges partneriskolai kapcsolatokról is egyeztettek. Az EUMSSF következő jelentős projektje a katonai középiskolások esszéíró versenye. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye székhelyén rendezett szakmai esemény külföldi vendégei között legnagyobb számban a romániai katonai középiskolák képviseltették magukat, a legtávolabbról Litvániából érkeztek résztvevők.

A fórum délelőtti nyíregyházi konferenciáját követően a vendégek délután az újfehértói Honvédelmi Központba látogattak, ahol a Honvédelmi Sportszövetség működésével ismerkedtek.