Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi Katonazenekari Fesztivált rendeznek Debrecenben

Szöveg: bocskaidandar.hu | Fotó: Somogyi András főtörzsőrmester |  2022. október 5. 8:37

Négy év után újra - immár huszonegyedik alkalommal - rendezik meg a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivált. A legrégebbi – a Magyar Honvédség viszonylatában az egyetlen nemzetközi – katonazenekari fesztivált október 6-8. között láthatja, hallhatja a publikum Debrecenben.

Nemzetközi_Katonazenekari_Fesztivál_sajtótáj (2)

A 350 zenészt számláló XXI. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál fergeteges koncertekkel, izgalmas haditechnikai- és látványos szakalaki bemutatókkal ingyenesen várja az érdeklődőket. A rendezvény három magyar zenekaron túl osztrák, szlovák, cseh és szerb katonazenekarok műsorát tárja a publikum elé. Lesz aréna show, felvonulás és hangverseny, különleges díszelgő csoport fegyveres bemutató és összevont katonazenekari show is.

Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere a fesztivál sajtótájékoztatóján elárulta: az idei programsorozatra a külföldi katonazenekaroktól túljelentkezés volt, ami az elmúlt pandémiás időszak után várakozáson felüli. Kiemelte, hogy a Magyar Honvédség újonnan beszerzett technikai eszközei mellett egy új elem, a Honvéd Huszár Díszegység is jelen lesz a fesztiválon.

Nemzetközi_Katonazenekari_Fesztivál_sajtótáj (3)

Pál István őrnagy, a Debrecen Helyőrségi Zenekar karmestere elmondta: a házigazda zenekar vezetőjeként nem csak a zenei műsor összeállításában, hanem a vendégzenekarok kiszolgálásában is feladat hárult rá és a Bocskai-dandárra. Elmondta, hogy a fesztivál nyitónapja nemzeti gyásznap is egyben, ezért ezen apropóból a Kodály Kórussal és a Szolnok Helyőrségi Zenekarral együtt Gabriel Fauré Requiem című művével fogják nyitni az eseményt. „Ezen túl egy teljesen új irányt kívánunk bemutatni, ami a katonai hivatás népszerűsítése mellett a toborzást is támogatja” – hangsúlyozta a karmester.

Az elmúlt évtizedekben új megvilágításba került a katonazene, valamint az ehhez köthető tradicionális, látványos és lenyűgöző elemek is új szintre emelkedtek. Megóvva a feledéstől a különböző kultúrák ezen értékeit, a zenekarok szórakoztató és látványos showműsorban viszik színre e hagyományokat - már a mai világ érdeklődésére szabva.

Nemzetközi_Katonazenekari_Fesztivál_sajtótáj (1)