Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi képzés kezdődött Veszprémben

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 4. 15:00

Alapszintű légi vezetési és irányítási – úgynevezett C2 – képzés kezdődött az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban, Veszprémben, április 4-én.

20220404-mhlvik (3)

A Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélőség szervezésében rendezett tanfolyamot a Német Légierő Műveleti Parancsnokság (German Air Operational Command) légi kiképző központjának oktatói vezetik. A kurzus – egy elképzelt forgatókönyv gyakorlati végrehajtásán keresztül – lehetőséget biztosít a NATO légierős műveleti tervezési ciklusok alapjainak megismerésére, egyben alapfelkészítésként szolgál a későbbiekben a Németországban végrehajtandó, hasonló tematikájú, kéthetes képzésre.

„Ezen a tanfolyamon átfogó képet adunk a hallgatóknak a NATO felépítéséről, arról, hogy miként zajlik a tervezési ciklus, és miként válik mindez aztán összhaderőnemi paranccsá, és ebből hogyan alakítja ki a légierő a maga parancsait. Aki elvégzi az alaptanfolyamra épülő többi képzést, az az Összhaderőnemi Légierő Vezetési Központban (Joint Force Air Component) speciális beosztást tölthet be. A kihelyezett tanfolyamon tíz cseh, öt szlovén és hét magyar hallgató vesz részt” – mondta Plopp Zsolt alezredes, a Német Légierő Műveleti Parancsnokság oktatója.

A felkészítés annak a többéves képzési sorozatnak a része, amelynek célja, hogy 2023-ra a kijelölt állományt kiképezze a NATO-szintű, német vezetésű légi vezetési elem támogatására.