Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi lovasversenyen tartott bemutatót a Honvéd Huszár Díszalegység

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Kertész László |  2022. május 2. 8:24

Színvonalas bemutatót tartottak az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) 32. Nemzeti Honvéd Díszegység (32. NHD) Honvéd Huszár Díszalegység (HHD) katonái a 43. CSI** Nemzetközi Díjugrató Lovasversenyen, Kiskunhalason, május elsején, vasárnap.

Nemzetközi Díjugrató Lovasverseny KLAC4874

Pénzes Gábor főhadnagy, a Honvéd Huszár Díszalegység kiképző tisztje kérdésünke válaszolva elmondta: a kiskunhalasi verseny szakmai szempontból magas minőséget képvisel, ezért megtiszteltetésként éli meg, hogy az alakulatot felkérték a bemutató megtartására. Megalakulásuk óta először szerepeltek nemzetközi rendezvényen, ahol szakértők előtt bizonyíthattak.

„A díszalegység 2020. július 1-jén jött létre, így közel két év állt rendelkezésünkre, hogy felkészítsük a lovakat arra, hogy egy ilyen színvonalú versenyen megjelenjenek. Az eseményen katonai feladatokat kellett bemutatnunk. Folyamatosan fejlesztjük a lovainkat, kiképzésük szerteágazó feladatkör, jellemzően három-négy évig tart. Az a ló, amelyik egy ilyen bemutatót képes végrehajtani, az éles körülmények között, bármilyen terepszakaszon megállja a helyét. Tevékenységünkkel szeretnénk feltámasztani, illetve megtartani az utókor számára a katonai hagyományokat, valamint bebizonyítani azt, hogy a lovasság szerepet kaphat a modern hadseregben is. Vannak olyan speciális feladatok, amiket lóháton hatékonyabban el lehet látni, mint más módon. A bemutatón képesek lehetünk demonstrálni mind a lovasok, mind a lovak állóképességét” – mondta Pénzes Gábor.

A főhadnagy azt is elárulta, hogy a rendezvény látogatói érdeklődéssel fogadták az alakulatot. „A Magyar Honvédség képviseletében visszatért az egyenruha, valamint a lovassági szellem, amely sok embernek megdobogtatta a szívét. Odajöttek hozzánk az érdeklődők, kérdeztek és örültek annak, hogy feléledt az országban a katonai jellegű lovaglás. A lovak összekötő kapcsok lehetnek a honvédség és a civil társadalom között, emellett több területen együttműködésre sarkallnak. Az emberek és a lovak között kialakuló kapcsolat évszázadokon át jellemző volt, amely napjainkban is megmaradt” – tette hozzá.

Nemzetközi Díjugrató Lovasverseny KLAC4553

A rendezvény díszvendégeként Jan Geers őrnagy a Holland Királyi Testőrség lovassági tisztje is jelen volt. Kérdésünkre válaszolva elmondta: számára is sok hasznos információval szolgálnak az eseményen látottak. „A magyar eredetű »huszár« kifejezést Hollandiában is használjuk. Érdekes látni, honnan származik a szó, mi az eredete. Amióta legutóbb itt jártam, az alakulat rengeteget fejlődött, azonban úgy gondolom, ez még csak a kezdet, akár ki is bővülhetnek. Erősíthetik a nemzetek közötti kapcsolatot és vonzók lehetnek a nemzetközi turizmus számára” – hangsúlyozta.

A közönség örömmel fogadta a díszalegység bemutatóját, amelyben egyebek mellett négy lovas karusszelt is bemutattak.