Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi területvédelmi tanácskozás – online térben

Szöveg: Magyar Róbert alezredes |  2021. május 19. 8:33

A Magyar Honvédség szervezésében idén ősszel hazánkban rendezik meg az „Európai Területvédelmi Erők Regionális Együttműködésének Kezdeményezése” (European Territorial Defence Regional Co-operation Initiative - ETC) harmadik konferenciáját. Ennek előkészítése érdekében szervezett a napokban törzsfőnöki szintű, szakmai értekezletet az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság.

ETC

Az ETC kezdeményezés egy Lengyelország által 2018-ban létrehozott multilaterális együttműködési platform, amely a régió 14 országának területvédelmi erőivel kapcsolatos tapasztalatok megosztásának, a tagországok közötti elméleti és gyakorlati ismeretek kicserélésének fórumaként működik. Az együttműködés elsődlegesen az évente egy alkalommal megtartott, különböző szintű (parancsnoki, törzsfőnöki, vezénylőzászlósi) konferencia formájában valósul meg.

A soron következő – harmadik – konferencia, valamint az azt megelőző szakértői tanácskozás házigazdájának és vezető nemzetének szerepkörét 2020-ban Magyarország, illetve az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság látta volna el. Ugyanakkor a koronavírus-világjárvány miatt az elmúlt esztendőre tervezett találkozót 2021-re tették át.

A konferenciát megelőző, ezúttal videókonferencia formában megtartott szakmai értekezleten kilenc ország (Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Svájc, illetve Magyarország), valamint a németországi NATO JSEC (Joint Support and Enabling Command) képviselői vettek részt. Megvitatták, majd elfogadták az október 5-7. között Balatonakarattyán megrendezendő konferencia programtervét. Emellett javaslatot tettek az önkéntes tartalékos katonák vírushelyzetben történő alkalmazásával kapcsolatos nemzeti tapasztalatok megosztására. Ez egyben a konferencia tervezett témaköre is.

A tanácskozás során az Egyesült Királyság képviselője jelezte, hogy készek a kezdeményezés 2022-es, negyedik konferenciájának megrendezésére, valamint a jövő évtől a vezető szerepkör betöltésére.

A megbeszélést Sándor Zsolt vezérőrnagy, az MH TTP parancsnoka eredményesnek és sikeresnek értékelte. Mint elmondta: bízik benne, hogy az őszi konferencián már személyesen találkozhat a partnerországok képviselőivel.