Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Július 14-én folytatódott az idén februárban megkezdett, nagy nemzetközi figyelmet kiváltó NATO kiemelt éberségi feladat, az úgynevezett Neptun Strike gyakorlat, amelynek szárazföldi elemét az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonái adták.

Neptune Strike 2023 többnemzeti NATO éberségi tevékenység KLAC4077

Az éberségi tevékenység mozzanatainak, helyszíneinek megtervezését, illetve a nemzetközi parancsnokságokkal való kapcsolattartást az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság látta el, szoros együttműködést fenntartva a feladatban érintett szervezetek, köztük az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár és az MH Kiss József 86. Helikopterdandár állományával.

Természeténél fogva az esemény többnemzeti, haderőnemeket összekapcsoló kiképzési eseménnyé nőtte ki magát, amely kiváló lehetőséget teremtett katonáinknak jártasságuk tökéletesítésére, illetve nemzetközi tapasztalataik további bővítésére. A harcászati repülőgépek légi utántöltését, valamint magát a műveletet egy erre elkülönített légtérben hajtották végre Magyarország északkeleti részén az MH Légi Műveleti Vezetési- és Irányítási Központ vadászirányítói (IC – Intercept Controller) felügyelete alatt.

1

Több nemzet merevszárnyú repülőeszközei emelkedtek fel a Földközi-tengeren állomásozó repülőgép hordozóról, hogy a magyar katonákkal együtt hajthassák végre a kijelölt feladatokat. A különböző típusú és rendeltetésű repülőgépek támogatásával a magyar előretolt repülésirányítók (JTAC - Joint Terminal Attack Controller /SOTAC - Special Operations Terminal Attack Controller) a közvetlen légitámogatás (Close Air Support) harcászati eljárásait gyakorolták komplex feladatvégrehajtás során, a szárazföldi mozzanatot végrehajtó különleges műveleti állománnyal összeköttetésben. A kapott feladatot egy ellenerőt biztosító alegység tette még realisztikusabbá.

Ebben a komplex mozzanatban közvetlen támadást (DA – Direct Action) tervezett és hajtott végre egy Különleges Műveleti Csoport JTAC bevonásával a rendelkezésre álló légieszközök harcászati képességeinek kihasználásával.

Kapcsolódó cikkek