Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu azt állítja, előre szóltak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 9. 13:55

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a gázai segélyflottilla ügyében nyomozó bizottság előtt kijelentette, hogy Törökország figyelmen kívül hagyta a “legmagasabb szintről érkező” figyelmeztetéseket és felszólításokat a végzetes incidens előtt.

“Irodám május 14-től kapcsolatban állt a török kormány legmagasabb köreivel. Az volt a célunk, hogy megakadályozzuk az összecsapást a flottillával" – mondta Netanjahu.

“Folyamatos diplomáciai fáradozásaink ellenére a török kormány végül nem állította meg a blokádot áttörni készülő Marmarát – folytatta a kormányfő. – Úgy tűnik, Törökország semmi olyat nem látott aktivistái és az izraeli katonák közötti összeütközés lehetőségében, ami érdekeivel ellentétes lett volna."

Netanjahu volt az első tanú, akinek vallomását az izraeli vizsgálóbizottság meghallgatta a május 31-i halálos katonai akcióról, amelyben kilenc palesztinbarát török aktivista életét vesztette.

A kommandósok hajnalban nemzetközi vizeken indítottak támadást a Mavi Marmara nevű zászlóshajó ellen, miután a flottilla Izrael többszöri felszólítására sem tért el eredeti úti céljától, a Hamász szélsőséges palesztin mozgalom által vezetett Gázai övezettől. A palesztin enkláve körül tengeri – és részleges szárazföldi – zárlat van érvényben.

Törökország az izraeli vizsgálóbizottság felállítása után hangsúlyozta, hogy a belső nyomozás nem számít, ugyanis Izrael nem játszhatja egyszerre a vádlott, az ügyész és a bíró szerepét. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter kedden, míg Gabi Askenázi vezérkari főnök szerdán áll majd a bizottság elé.

Az ENSZ két fórumon indított vizsgálatot a gázai segélyhajók ügyében. A Geoffrey Palmer új-zélandi miniszterelnök vezette, mindkét fél egy-egy képviselőjét magában foglaló bizottság augusztus 10-én tartja első ülését, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pedig független nyomozást folytat majd az izraeliek részvétele nélkül.