Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu csapatokat küldene a leendő határ mellé

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 21. 14:35

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csapatokat küldene a leendő palesztin állam keleti határai mellé országa biztonságának szavatolása érdekében. Álláspontját egy hétfői konferencián fejtette ki. A palesztinok elutasítják az ötletet, Ciszjordánia és Jordánia határára nemzetközi erőket javasolnak egy lehetséges békemegállapodás keretében.

Netanjahu egy hétfői konferencián amerikai zsidó vezetőknek azt mondta, hogy „az izraeli védelmi erő (IDF) az egyetlen", amelyre rábízná az izraeli állampolgárok életét. Szerinte nemzetközi erők nem tudnák megvédeni Izraelt a palesztin szélsőségesek támadásaitól, amelyek pedig valószínűsíthetőek, mihelyt megkezdődik az izraeli csapatok visszavonulása a ciszjordániai-jordániai határról. Szükség van az izraeli katonaságra azért is, hogy a békemegállapodás után a militáns palesztinok ne csempészhessenek fegyvereket Ciszjordániába.

Mahmúd Abbász palesztin elnök kitart amellett, hogy az izraeli hadsereg jelenléte korlátozná a palesztin szuverenitást. Huszam Zomlot palesztin szóvivő kijelentette: „egyetlen izraeli katona sem maradhat a leendő palesztin államban".