Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előtérben a biztonság- és védelempolitika

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 21. 14:23

Az Európai Unió leglátványosabb tevékenysége a nemzetközi szerepvállalása és válságkezelő tevékenysége. Az EU elnökségünk előtt különös jelentőséget kap a Közös Biztonság- és Védelempolitika. A Honvédelmi Minisztérium szeptember 13-15. között rendezte meg a „Bevezetés az EU közös biztonság- és védelempolitikájába” elnevezésű tanfolyamot.

A kurzus a kormányzati szféra – elsősorban a Külügyminisztérium (KÜM), a Honvédelmi Minisztérium (HM), és a Belügyminisztérium (BM) – civil, rendőri és katonai állományának a Közös Biztonság- és Védelempolitikával (KBVP) kapcsolatos teendők ellátására történő felkészítését tűzte ki célul. Ennek különös jelentőséget ad a 2011. évi uniós elnökségünk. A tanfolyamot 2006 óta rendezi meg felváltva, de szoros együttműködésben a KÜM, a HM és a BM. Az idei kurzust a HM Védelempolitikai Főosztálya szervezte.

A tanfolyamot megnyitó beszédében Kelemen Tas, a HM Védelempolitikai Főosztályának főosztályvezetője hangsúlyozta a közelgő soros elnökség kapcsán, hogy semmi nem mozdíthatja elő annyira a magyar érdekeket, mint az, ha sikeresen bonyolítjuk le a magyar EU-elnökséget. Ezzel hazánk pozitív megítélését erősíthetjük a Közösségben. Az Unió nemzetközi szerepe – ennek részeként a válságkezelő tevékenysége – az egyik legjobban látható tevékenység, ezért a szélesebb közvélemény szempontjából is fontos a magyar szerepvállalás a biztonság- és védelempolitikában.

1595907639
 

A tanfolyamon a résztvevők áttekintést kaptak a KBVP kialakulásáról, fejlődéséről, a politikaterület intézményi struktúráiról, a jogi és pénzügyi kereteiről, a civil és katonai képességek fejlesztéséről, valamint az EU és partnerei – elsősorban az ENSZ, a NATO és az Afrikai Unió – közötti együttműködésről. Az EU katonai és civil válságkezelési műveleteiről a hallgatóság olyan szakértőktől kapott beszámolót, akik a missziókban gyűjtötték be a tapasztalataikat.

1595907639
 

1595907639