Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „leghosszabb nap”

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 21. 14:06

Az afganisztáni parlamenti választás napja, valamint az azt megelőző negyvennyolc óra idén is nagyon feszült és eseménydús volt. A MH PRT-9 tagjai alig pár hete kezdték meg munkájukat a hadműveleti területen, máris komoly megmérettetés várt rájuk.

Feladataik alapvetően a szövetséges csapatok logisztikai és egészségügyi biztosítására, valamint a vészhelyzeti segítségnyújtásra irányultak. A korábbi tapasztalatok átvétele, a megfelelő előrelátás, valamint a szövetséges erőkkel történő együttműködés eredményeként, a fokozottan veszélyes helyzetekben is sikerült saját veszteség és anyagi kár nélkül végrehajtani az összetett feladatot.

A választás nem telt békésen. A felkelők a tartomány több pontján is erőszakos eszközökkel próbálták megakadályozni a szavazást. Ezen a napon többször riasztották a készenléti erőket, hogy segítséget nyújtsanak a – tartományban történt összecsapásokon nehéz helyzetbe került – szövetségeseknek. Az egészségügyi részleg és az amerikai Előretolt Sebész Csoport (FST- Forward Surgical Team) a környéken folyó harcok sebesültjeit látta el, illetve intézkedett a katonák kórházba szállításáról. A választások teljes időszakában a magyar PRT erői alkották az OCC-P (Operation and Coordination Center Provincial – Tartományi Műveletirányító Központ) belső biztonsági gyűrűjét, a parancsnoki csoport pedig részt vett a központ koordinációs tevékenységben.

 

Eközben az Afgán Nemzeti Hadsereg tartományba telepített erőit patronáló Magyar- Amerikai Műveleti és Összekötő Csoport (OMLT) sem unatkozott. Alegységei az afgán erőkkel együtt, több ízben is harcokba keveredtek. Az OMLT-nél személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

A szavazás után született értékelések alapján, a választás sikeresnek mondható, mert a lázadók nem tudták megakadályozni annak lebonyolítását. A voksok összeszámlálása, az eredmény kiértékelése még heteket vehet igénybe.

Noha a választás véget ért, ez nem jelenti azt, hogy a pihenés ideje következik. Remélhetőleg, a jövőben a biztonsági helyzet valamelyest javulni fog és ismét az újjáépítés és a kiképzés kapja a nagyobb hangsúlyt. A korábbi időszak tapasztalata alapján elmondható, a lázadók képesek gyorsan újjászerveződni, ezért a fejlesztési terveket is a szokottnál alaposabban kell előkészíteni és végrehajtani.