Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Dessewffy-család 800 éves jubileuma

Szöveg: Z.T. |  2010. szeptember 21. 13:27

Nyolcszáz éves a Dessewffy-család. Az évforduló alkalmából ünnepi szimpóziumot tartottak szeptember 21-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A cserneki és tarkeöi Dessewffy-család a magyar történelem egyik legrégibb és leghíresebb nemzetsége, sok kiválóságot adott hazánknak.

Akár hivatali, akár katonai területen alkottak, mindenütt megállták helyüket, jó példát mutatva követőiknek. Elég csak Dessewffy Arisztidre, 1848/49-es honvéd tábornokra, az aradi vértanúink egyikére gondolni.
A Dessewffy család szlavóniai eredetű, a törökök balkáni terjeszkedése nyomán elvesztették dél-magyarországi birtokaikat és így kerültek a történelmi Magyarország északkeleti térségébe, ahol alkotó kezük nyomát ma is számos palota, kastély, templom, uradalmi épület, iskola hirdeti. Túlzás nélkül állítható, hogy a család erőfeszítései nélkül ma sokkal szegényesebb lenne a térség kulturális öröksége.

A konferencia, amelyet dr. Markó György ezredes, a HM HIM főigazgatójának helyettes nyitott meg, egyik célja volt, hogy a történelmi családok összefogásával nagyobb aktivitásra ösztönözze mindazokat, akik nemzettel szemben igazi és korszerű felelősséget éreznek. Az elhangzó előadások témái voltak – többek között – a történelmi családok, elsősorban a Dessewffyek helyzete és szerepe az ország sorsának alakulásában. A mintegy 1200 név szerint ismert leszármazott egyike, Dessewffy László személyesen is köszöntötte a megjelenteket.

A nagy érdeklődéssel kísért rendezvény előadói sorában szerepeltek: dr. Hermann Róbert és dr. Ságvári György hadtörténészek, dr. Katona Tamás és Komiszár Dénes történészek, valamint Gudenus János József genealógus.

 Fotó: A szerző felvételei