Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu: Izrael kész nagyszabású hadműveletet indítására

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 25. 12:15

Izrael kész „nagy erővel” válaszolni, hogy véget vessen azoknak a rakétatámadásoknak, amelyek a Gázai övezetből indulnak területe ellen – figyelmeztetett pénteken Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A kormányfő újságíróknak nyilatkozott Cézáreában, ahol a nap folyamán találkozik Robert Gates amerikai védelmi miniszterrel. Csütörtökön Izrael ismét csapást mért a Gázai övezetre, miután a palesztin területről rakéták és más tüzérségi lövedékek érték el újra Izrael déli részét.

Gideon Szaár oktatási miniszter pénteken a közszolgálati rádióban elkerülhetetlennek ítélte, hogy a támadások miatt Izrael újabb nagyszabású hadműveletet indítson az övezet ellen. “Végül is kénytelenek leszünk katonai műveletet indítani a Gázai övezet ellen, nagyobbat az Öntött ólom offenzívánál" – mondta a jobboldali Likud párt befolyásos tagja arra a hadjáratra utalva, amely 2008 végén, 2009 elején mintegy 1400 palesztin halálát okozta.

“Nem hiszem, hogy ez rövidesen megtörténik, mert (a hadművelet) az izraeli kormány alaposan megfontolt és megtervezett döntésének eredménye lenne a jelenlegi tűrhetetlen helyzet miatt" – tette hozzá az oktatási tárca vezetője.

A palesztin támadások miatt egyébként csütörtökön és pénteken nincs tanítás az érintett dél-izraeli települések iskoláiban, mintegy százezer diák maradt otthon, illetve óvóhelyek közelében.

Ehud Barak védelmi miniszter már csütörtökön jelezte, hogy Izrael “nem fogja eltűrni a terrortámadásokat". “Válaszolni fogunk" – mondta, hangsúlyozva, hogy Izrael fenntartja magának a jogot annak eldöntésére, mikor és hogyan vág vissza.