Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu részrehajlónak nevezte az ENSZ- vizsgálatot

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 18. 8:58

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök élesen bírálta a kedden nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentést, amelynek megállapításai szerint a januári gázai háborúban Izrael és a palesztin fegyveresek is háborús bűnöket követtek el. A bizottságot vezető Richard Goldstone visszautasította a részlehajlás vádját, és elítélte a megindított diplomáciai offenzívát.

Az izraeli miniszterelnök csütörtökön visszautasította azt az ENSZ-jelentést, amelynek legsúlyosabb megállapítása szerint Izrael háborús és feltehetően emberiesség elleni bűnöket követett el a januári gázai övezeti háború során.

Benjámin Netanjahu izraeli televízióknak adott nyilatkozatában az igazságszolgáltatás paródiájának nevezte a Richard Goldstone vezette bizottság kedden közzétett jelentését [1], és kezdettől fogva részrehajlónak nevezte a vizsgálatot. Rámutatott: az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által felállított bizottság nem vette figyelembe, hogy Izrael 2005-ben kivonult a Gázai övezetből, de később palesztin rakétatámadások sorozata indult a zsidó állam területe ellen.

Ismerjék el az önvédelemhez való jogot

Netanjahu arra figyelmeztette a világ vezetőit, hogy esetleg ők és fegyveres erőik is hasonló vádakkal szembesülhetnek. Egyúttal felszólította őket, hogy támogassák Izrael önvédelemhez való jogát, és utasítsák vissza az ENSZ-bizottság megállapításait. “Ez a jelentés bátorítja a terrorizmust, és sérti az államok önvédelemhez való természetes jogát. Ha támogatnak bennünket az önvédelemhez való jogunk alkalmazásában, most mondják ki" – fogalmazott az izraeli kormányfő, kiemelve, hogy a mérvadó politikusok nem várhatnak az izraeli-palesztin békemegállapodás megkötéséig az önvédelemhez való jog elismerésével.

Visszautasították a vádakat

Az izraeli közszolgálati televízióban csütörtökön sugárzott nyilatkozatában Goldstone visszautasította a kemény bírálatokat. Kijelentette, hogy teljes mértékben függetlenül végezték a vizsgálatot, “senki nem diktálta le a végeredményt".

Izrael nemzetközi diplomáciai hadjáratot indított az ügyben. “Jelentős diplomáciai és politikai erőfeszítéseket fogunk tenni a jelentés káros hatásainak ellensúlyozásáért" – mondta Jigal Palmor külügyi szóvivő szerdán. Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter csütörtökön Podgoricában a modern világ képmutatásának nevezte a jelentést, és cáfolta a háború bűnök vádját.

A Goldstone-bizottság jelentésében nemcsak Izraelnek, hanem a palesztin fegyvereseknek is háborús és feltehetően emberiesség elleni bűnöket ró fel. A Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista szervezet kedden politikai indíttatásúnak, kiegyensúlyozatlannak és tisztességtelennek nevezte a Goldstone-bizottság jelentését, amely szerinte “egyformán kezeli a bűnöket elkövetőket és az azoknak ellenállókat".

1595891434