Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netkonferencia 2021

Vezetői gondolatok a honvédelmi jog és igazgatás fejlődésének elmúlt évtizedéről

Szöveg: Dr. Petruska Ferenc alezredes |  2021. január 25. 10:59

A Magyar Honvédség személyi állományának közreműködése a COVID-19 betegséget okozó koronavírus terjedésnek lassításában, a fertőzés egészségügyi és gazdasági következményeinek felszámolásában számos kérdést felvető téma volt a hazai közbeszédben az elmúlt évben.

NetKonferencia_2021_3

A netkonferenciát 2020 decemberében a Miniszterelnöki Kormányiroda, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Honvédség Parancsnoksága képviselőinek részvételével, a szakmai tapasztalatok, valamint a különböző látásmódok megismerése érdekében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Honvédelmi Jogi és Igazgatási Tanszék szervezte.

NetKonferencia_2021_2

A konferencia vezető beosztású előadói ismertették a honvédelem alkotmányos szabályozási tárgyköreinek hangsúlyeltolódásait, a honvédelmi jog és igazgatás átalakulását, de nem feledkeznek meg a katonai szolgálati jogviszony fejlődéséről sem. Az átfogó megközelítés, más NATO szemléletmódok megjelenése, a honvédelmi szabályozás, valamint a biztonsági kihívások változásainak kölcsönhatásai szintén témái voltak az online konferenciának.

A konferenciát szervező Honvédelmi Jogi és Igazgatási Tanszék időről-időre vizsgálja az új típusú, a jelenlegi pandémiás helyzethez hasonló kihívásokat. A fejlődő technológia, a tudományos eredmények folyamatosan megerősítik, hogy az előttünk álló évtizedben valószínűleg nagyléptékű szabályozási innovációra van szükség, mivel a környezet, amiben a honvédelmi és igazgatási feladatokat el kell látni, jelentős mértékben megváltozott és ez a változás dinamikusan folytatódik. A mostani konferencia ebből kívánt néhány témakört megjeleníteni a teljesség igénye nélkül, de azt remélve, hogy ezzel további kutatásokat, illetve új szakmai diskurzusokat ösztönöz.

A konferencia úttörő jellegét mutatja a technikai eszközök innovatív alkalmazása annak érdekében, hogy a katonai vezetőket és az érdeklődőket megszólítsa. A szervezők ezzel is jelezni kívánták, hogy a jogi és igazgatási kutatásnak nincsenek akadályai és azok a jelen körülmények között is folynak a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon.

A teljes konferencia ide kattintva megtekinthető.

NetKonferencia_2021_1