Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz, brit és svéd együttműködésben készülhet a Typhoon utódja

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. január 25. 9:22

Az olasz védelmi minisztérium év elején sajtóközleményben tudatta, hogy háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá Olaszország, az Egyesült Királyság és Svédország védelmi minisztere, melyben lefektették a Eurofighter Typhoon jövőbeli leváltását célzó Tempest programhoz kapcsolódóan az együttműködés alapelveit.

tempest-2

A Tempest program kiemelt prioritást élvez, olasz részről pedig már az elinduláshoz szükséges költségvetést is meghatározták, és a jelenlegi Eurofighter programba is beépítették, mint az utódláshoz kapcsolódó költségvetési elem.

A Tempestről többször is szó esett már, a mostani, háromoldalú együttműködés híre a legfrissebb fejlemény. Európában ezen hármas fejlesztése mellett jelen van még a német-francia közös szándék egy következő generációs harci repülőgép kifejlesztésére.

A két kezdeményezés kapcsán mindig felmerül a kérdés, hogy Európában nem lenne-e kifizetődőbb inkább egy nagy közös projekten dolgozni, minthogy szétforgácsolni az erőket több, párhuzamosan zajló, következő generációs programban.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika