Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs egyetértés a gázai blokád enyhítése kapcsán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 22. 6:54

A Gázai övezet blokádjának enyhítése csak a Hamász befolyását erősíti meg – mondta hétfőn az izraeli védelmi miniszter helyettese, Matan Vilnai. “Ne dugjuk homokba a fejünket, és vegyük észre, hogy minden áru, amely belép a Gázai övezetbe, áthalad a Hamász kezén, amely egyoldalúan dönt azok szétosztásáról” – folytatta Vilnai.

Gilád Erdan környezetvédelmi miniszter ezzel szemben úgy véli, hogy a blokád csak kárt okozott eddig a zsidó államnak, mivel “sem a Hamász hatalmát nem sikerült megingatni, sem pedig Gilád Salit (elrabolt katona) szabadon engedését nem sikerült elérni vele". A Benjámin Netanjahu belső köréhez tartozó államférfi úgy véli, hogy fölösleges ragaszkodni olyan elvekhez, amelyek nem hajtanak hasznot, csak fizetni kell értük.

A Hamász palesztin iszlamista mozgalom vezetői a blokád megszüntetését követelték, és elutasították a “valódi változást nem hozó" izraeli intézkedéseket. “Nem a javak mennyiségének növekedését szeretnénk elérni, hanem a blokád teljes és valódi megszüntetését: a határátkelők megnyitását, az utazás szabadságát és minden áru, köztük az építőipari alapanyagok szabad áramlását" – mondta Számi Abu Zuhri, a Hamász egyik szóvivője. Az izraeli kezdeményezést Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is elégtelennek tartja.

A zsidó állam vasárnap jelentette be, hogy megszünteti a polgári célú javak embargóját. Ide tartoznak az építőanyagok is, amelyeket azonban csak olyan tervek (például iskola- és kórházépítés) megvalósításához lehet a területre szállítani, amelyeket a Palesztin Hatóság előzetesen elfogadott.

A tengeri blokád azonban továbbra is érvényben marad, és az övezetbe tartó teherszállító hajók tartalmát a hatóságok átvizsgálják az izraeli Asdod kikötőjében. A zsidó állam ezzel próbálja megakadályozni, hogy a Hamász hadiipari alapanyagokhoz juthasson hozzá.