Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs megállás

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. június 10. 7:00

Rajtaütés ellenséges csapaton, a partraszállással kapcsolatos ismeretek felfrissítése, a járőrt ért támadás elhárítása, bajba került békefenntartók kimenekítése, vízi járművek elfoglalása: mozgalmas gyakorlatokat tudhatnak maguk mögött az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonái.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_június_borító

A szolnoki alakulat 882-es rohamlövész osztaga például komplex harcászati feladatot hajtott végre, amely során rajtaütöttek egy kis létszámú ellenséges csapaton. Bár a kiképzési eseménynek ez az eleme, vagyis maga a harc mindössze tizenöt percig tartott, ám az azt megelőző két napos felkészülési folyamat – a tervezés, a felderítés, a pontosítás és a begyakorlás – mind-mind azt a célt szolgálta, hogy annak a kulcsfontosságú negyedórának a végén garantált legyen a siker. Ugyanakkor a legjobb terv megvalósítása során is felmerülhetnek váratlan helyzetek, amelyekre azonnal és a lehető leghatékonyabban kell tudni reagálniuk a rohamlövészeknek.

Az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár állománya a legkülönbözőbb műveleti területeken képes helytállni, s ehhez számos kijuttatási módszer elsajátítása szükséges: a folyamatos gyakorlás, a képességek szinten tartása tehát elengedhetetlen része a mindennapjaiknak. Ennek érdekében egy újabb kiképzési eseményen az állomány egy része az alakulat vízi járműveit igénybe véve a partraszállással kapcsolatos ismereteit frissítette fel, míg egy másik csoport azt gyakorolta, hogy mi a teendő akkor, ha a konvojban járőröző, harci helikopterekkel támogatott erőket támadás éri.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 14-én, pénteken megjelenő számában!