Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előadások a honvédelem és a hazaszeretet jegyében

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ |  2024. június 10. 9:10

Pályaválasztás előtt álló fiatalok számára szervezett Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye több településén interaktív, a Honvéd Kadét Program népszerűsítését célzó előadásokat az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred, a Honvédelmi Oktatási, Sport és Kulturális Főnökség és a Magyar Huszár Alapítvány.

3

Balkányban közel százötven, 12-14 év közötti diákkal beszélgetett a Honvéd Kadét Programról és a katonai hivatásról Márton Boglárka főhadnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda honvédelmi neveléssel foglalkozó tisztje. Márton főhadnagy kiemelte: „Azok a diákok, akik olyan középiskolában tanulnak tovább, ahol működik a Honvéd Kadét Program, ösztöndíjat kaphatnak, formaruhát viselhetnek és olyan izgalmas szabadidős foglalkozásokon vehetnek részt, mint a sportlövészet, a küzdősportok, valamint a hagyományőrzés.”

Geszteréden Bihari Patrik főtörzsőrmester, az 5. Területvédelmi Zászlóalj katonája 7-8. évfolyamos diákok előtt tartott előadásában a hazaszeretet fontosságáról és a honvédség által kínált lehetőségekről beszélt. Bemutatta a katonák kiképzésének folyamatát valamint azt, mit sajátíthatnak el az újoncok a tantermi és terepgyakorlatok során. A program végén pedig a nyári honvédelmi táborok előnyeit, érdekességét is bemutatta.

Katonadinasztia című előadásában Gyulaházán és Vásárosnaményban Nagy Imre zászlós saját életútján keresztül mutatta be, hogy miért választotta a katonai hivatást. Mint elmondta, katonacsaládból származik, édesapja és nagyapja is hivatásos katona volt. A pályaválasztás előtt álló fiataloknak hangsúlyozta: „Az álmait az ember megvalósíthatja, ha keményen dolgozik érte. A honvédség mindenki számára lehetőséget nyújt, csak élni kell vele”.

Orosz Tamás törzsőrmester, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár katonája Tégláson ismertette a katonai pályára történő jelentkezés menetét és feltételeit, valamint bemutatta a modern katona felszerelését. Az előadó képekkel és videóval tette szemléletesebbé előadását, amelynek végén a fiatalok kérdéseire is válaszolt.

4

Mészáros Attila zászlós, a nyírteleki MH Anyagellátó Raktárbázis Bázisparancsnokság katonája sok országban járt a honvédségnek köszönhetően, többek között Koszovóban, Afganisztánban, Egyiptomban és Belgiumban. Ajakon, ”Missziónk a világban” című előadásában színes képsorokkal illusztrálva mesélte el a diákoknak a külföldön szerzett tapasztalatait.

A fiatalok a katonák világa mellett a lovagkorral is megismerkedhettek Nagyhalászban, ahol Leskovics András zászlós "A lovagkor öltözete és történetei" címmel tartott előadást. Az előadó bemutatta a lovagok ruházatát, lépésről lépésre magyarázva az egyes ruhadarabok funkcióját. A rendezvény végén nagy sikert aratott, hogy a diákok felpróbálhatták a korabeli öltözékeket.

Az előadásokon túl a Honvédelmi Oktatási, Sport és Kulturális Főnökség a vármegye több településén is játékos honvédelmi sportfoglalkozások formájában mozgatta meg a diákokat. Bujon, Tiszalökön, Kálmánházán és Nyíregyházán a tanulók különböző sorversenyeken tették próbára ügyességüket. A játékos feladatok között volt málhapakolás, akadálypálya, ügyességi labdajátékok, valamint Lynx puzzle pálya, ahol a gyerekek fejleszthették célzótudásukat, gyorsaságukat és precíziós képességüket, miközben átélhették a bajtársiasság és a csapatjáték élményét is.

5

A diákoknak lehetőségük volt testközelből is bepillantást nyerni a katonák életébe. A nyíregyházi Damjanich laktanyába szervezett pályaorientációs látogatás keretében a tiszalöki és fehérgyarmati kadétok egyenruha és fegyverzettechnikai bemutatót tekintettek meg, valamint tájékoztatást kaptak a tartalékos szolgálat lehetőségeiről és a laktanyában szolgáló honvédek mindennapjairól.

A Honvédelmi Oktatási, Sport és Kulturális Főnökség rendszeresen szervez előadásokat pályaválasztás előtt álló általános- és középiskolás diákoknak és az érdeklődő civil lakosságnak. Ennek köszönhetően egyre több helyszínen, egyre több érdeklődő civil nyerhet betekintést a Magyar Honvédség életébe és ismerkedhet meg a honvédelmi neveléssel, a tartalékos rendszerrel, valamint a honvédség legátfogóbb fejlesztési programjaival is.