Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs szükség az új amerikai lövegre

Szöveg: Háború Művészete |  2008. február 18. 12:26

Az Egyesült Államok szárazföldi csapatainak parancsnoksága valószínűleg eláll az M1128 Stryker típusú mobil tüzérségi lövegek megvásárlásától, azok Irakban bebizonyosodott alacsony hatásfoka miatt. Az USA hadserege korábban úgy tervezte, hogy ez év áprilisában köti meg a szerződést a General Dynamics céggel. A szerződés értéke 484 millió dollár lett volna.

Az M1128 típusú löveg egy Stryker típusú, M68A1E4 típusú, 105 mm-es ágyúval felfegyverzett mobil harci egység. A löveg harci alkalmazása során kiderült fő hiányosságok a fedélzeti komputer meghibásodása, valamint az ágyú rendkívül gyenge tűzhatékonysága. Az M1128-at eredetileg tűztámogató eszköznek fejlesztették.

Ugyanakkor, a megfigyelések szerint erre a feladatra kiválóan alkalmas az M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) típus, amelynek fő fegyverzetét az M30 GMLRS típusú rakéták alkotják.

Az USA hadseregének képviselője azt nyilatkozta, hogy a lehetséges vásárlás abban az esetben kerülhet ismét napirendre, amennyiben új koncepciót alakítanak ki a harci alkalmazás tekintetében, és kijavítják a jelenleg fennálló hibákat.

Címkékrakéta