Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs túlélője az izraeli helikopter-balesetnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 28. 8:58

Nincs túlélője a Romániában történt izraeli helikopterszerencsétlenségnek, melynek következtében hat izraeli és egy román katona vesztette életét – közölte a román védelmi minisztérium. Az izraeli hadsereg CH 53 típusú helikoptere a Blue Sky 2010 nevű közös román-izraeli légi gyakorlaton vett részt hétfőn, amikor hét katonával a fedélzetén eltűnt.

Mintegy két és fél órán át tartó keresés nyomán sikerült megtalálni a lezuhant helikopter roncsait: ezekre a dél-erdélyi, Brassó megyei Fundata és Zernyest (Zarnesti) települések környékén, 1800 méter magas sziklák között bukkantak rá. A kutatásban egy izraeli mentőcsapat is bekapcsolódott. Ennek során megtalálták a gép fekete dobozát is, melyet további vizsgálatra elküldtek Izraelbe.

Annak ellenére, hogy megtalálták a holttesteket, az azonosításig az izraeli hadsereg „eltűnteknek" nyilvánította a hat izraeli katonát. Az időjárás nehezíti a katasztrófa helyszínén szétszóródó roncsok megközelítését. „A legfontosabb, hogy elkerüljünk egy újabb katasztrófát, ezért úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk egy nappal a kivizsgálási műveleteket" – közölte kedden David Oren, az izraeli nagykövet Romániában.

A szerencsétlenség okai egyelőre ismeretlenek.