Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovén nagykövet a miniszternél

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. július 28. 9:27

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter július 27-én udvariassági látogatáson fogadta Darja Bavda¾ Kuret úrhölgyet, a Szlovén Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövetét. A találkozón a nagykövet elismerően szólt a kiváló szlovén-magyar kétoldalú katonai együttműködésről, melynek Szlovénia függetlenné válása óta nagy jelentőséget tulajdonítanak.

A kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában kiemelte a műveletekben végzett közös munkát, az együttes kormányüléseket, a közös gyakorlatokat, vezérkari szintű konzultációkat, a hadtörténelem (különösen az I. világháborús kutatások) területén megvalósuló együttműködést. Méltatta a sikeres NATO-csatlakozásukhoz nyújtott magyar segítséget is, továbbá jelezte, hogy Szlovénia nagy várakozással tekint hazánk 2011 első félévében esedékes EU-elnöksége elé.

Mindkét fél egyértelmű sikernek ítélte az olasz-szlovén-magyar Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (MLF) keretében folytatott közös munkát. Egyetértettek abban is, hogy Szlovénia és Magyarország számára egyaránt prioritás a Nyugat-Balkán stabilitása, ez tükröződik a két ország térségbeli missziós szerepvállalásában is.

A megbeszélés során mind szlovén, mind magyar oldalról megfogalmazódott az igény a kétoldalú kapcsolatok magas színvonalának fenntartására, illetve további fejlesztésére.

Lehetőség szerint még ebben az évben hivatalos miniszteri találkozóra kerül sor, és szlovén felkérésre a tervek szerint dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter mutatja majd be egy Doberdóról szóló szlovén könyv rövidesen megjelenő magyar kiadását is.

 

 

Szöveg: Szűcs Márta

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária