Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célt tévesztettek a tálibok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 28. 9:38

Út mentén elhelyezett pokolgép megölte egy autóbusz legalább 25 civil utasát, és további húszat pedig megsebesített szerdán a délnyugat-afganisztáni Nimrúz tartományban – közölte a tartományi kormányzó. A tisztségviselő szerint a merénylők egy NATO-konvojt vettek célba a pokolgéppel, amelynek elhaladására számítottak az adott útszakaszon.

A robbanás után a koalíciós erők segítettek kórházba szállítani a sebesülteket, akik közülük többnek az állapota súlyos – tette hozzá.

Az út mentén elhelyezett pokolgépek a tálib lázadók leghatékonyabb eszközei az ázsiai országot megszállva tartó nemzetközi biztonsági erők és a velük szövetséges afgán hadsereg elleni harcban, de gyakran megesik, hogy a robbantások célt tévesztenek, és ártatlan civilek életét oltják ki.

Az Iránnal határos Nimrúz tartomány sivatagos térségeiben is jelen vannak a felkelők, de a terület nem számít fellegváruknak.

Két nappal korábban történt, hogy a Wikileaks oknyomozó honlap több tízezer oldalnyi bizalmas iratot szivárogtatott ki az afganisztáni hadműveletekről. A dokumentumok említést tesznek arról is, hogy Irán titokban pénzzel és fegyverrel látja el a tálibokat, illetve segít a kiképzésükben. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök határozottan cáfolta ezeket a vádakat.