Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nő az áldozatok száma Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 10. 15:07

Az év első hat hónapjában huszonöt százalékkal nőtt az afganisztáni harcok civil áldozatainak száma, legtöbbjük halála a felkelők számlájára írható – olvasható az ENSZ egy kedden közzétett jelentésében. A dokumentum igazolta a szövetségesek erőfeszítéseit, ugyanis az előző év első felében a civil halálos áldozatok 31 százalékáért voltak felelősek a nemzetközi erők, míg az idei év első hat hónapjában 18 százalékra csökkent ez az arány.

Stanley McChrystal, az afganisztáni nemzetközi erők egykori, valamint David Petraeus, a csapatok jelenlegi parancsnoka nagy hangsúlyt fektetett a civil áldozatok számának csökkenésére.

A jelentés további rossz hírrel is szolgált: a harcok miatt az idei év első felében 176 gyermek meghalt, 389 pedig megsebesült – ez ötvenöt százalékos növekedés a múlt év első félévi adataihoz képest.

Az utóbbi hat hónap 1271 halottjának és 1997 sebesültjének többsége pokolgépes merénylet áldozata lett, de egyre nő a gyilkosságok, kivégzések száma is. A szövetségesek a légicsapásokkal okozták a legtöbb veszteséget.

Staffan de Mistura, az ENSZ afganisztáni nagykövete elmondta, hogy a felkelők egyre erősebb és kifinomultabb robbanószerkezeteket használnak támadásaik során. Mistura hozzátette, hogy az ENSZ továbbra is tárgyalna a tálibokkal a békéről, és arra szólította fel a lázadócsoportokat, hogy fontolják meg, nem dolgoznak-e saját maguk ellen jelenlegi viselkedésükkel.