Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nőnap alkalmából köszöntötték a hölgyeket az alakulatoknál

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. március 8. 18:11

Március 8-a, a nemzetközi nőnap alkalmából a Magyar Honvédség alakulatainál és a katonai szervezeteknél is köszöntötték a hölgyeket. (Összeállításunk folyamatosan frissül.)

MH Béketámogató Kiképző Központ

A nemzetközi nőnap alkalmából köszöntötték a központban dolgozó katona- és honvédelmi alkalmazott hölgyeket.

„Sajnos mi férfiak gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy elfeledkezünk arról, mi mindent köszönhetünk a nőknek. Ilyenkor, nőnap alkalmából egy pillanat alatt szeretnénk mindent pótolni, szeretnénk megköszönni az életet, a törődést, a szeretetet, a türelmet és az olykor-olykor megérdemelt fegyelmezést, figyelmeztetést is, amit a nőktől kapunk. Oly sok mindent köszönhetünk a nőknek! Ők jelentik életünkben a tavaszt, a fényt, ők fáradoznak az otthon melegének megteremtésében és megőrzésében. Köszönjük, hogy színekkel, érzésekkel töltik meg ezt a világot, mert így teljes ez - velük”- mondta Asztalos Lajos őrnagy, a központ megbízott parancsnokhelyettese.

Szöveg és fotó: MH BTKK

* * *

MH Anyagellátó Raktárbázis

Az MH Anyagellátó Raktárbázis Újszász utcai laktanyájában is megünnepelték a hölgy munkatársakat a nemzetközi nőnap alkalmából. A vezetőség - jelképes ajándék kíséretében - minden kolleginát felköszöntött.

Délelőtt, a nőnapi műsor keretében Dolányi Sándor ezredes, az MH ARB parancsnoka külön beszéddel is kedveskedett a jelenlévő munkatársnők felé, minden generációt megszólítva. „Köszöntelek téged anya, aki semmihez sem vagy fogható, semmivel nem vagy pótolható, neked köszönhetem életemet. Testedből tápláltál, magad vagy az önfeláldozás. Te vagy az első jó megtapasztalása az életben. Mindig mindent megbocsátasz, szemedben csak jó lehetek. Köszöntelek téged nővér, aki a család palettájának színeit teszed teljessé. A lánytestvér megmutatja, hogy a nő mennyire tud önmagáért élni, milyen távoli létező, rajta keresztül mutatkozik meg igazán a férfi és a nő ellentéte. Serdülőkorban kutya- macska barátságnak tűnik, a forrásban lévő borra emlékeztet, amely aztán felnőtt korban nemes itallá válhat, nagybetűs testvérré, aki szinte a halál utánig kísér szeretetével. Köszöntelek téged nagymama, aki minket kifogyhatatlanul kényeztet, kellemes álomba ringat, akinek gondoskodásában nyugszik meg ereje. Köszöntelek téged szerető társ: a teljesség ígérete. Ha az anya földi létünk alfája, akkor a szerető nő nekünk férfiaknak a teljességünk ómegája. Ő harmónia a hétköznapokban, aki nélkül nincs ünnepünk. A vágyott nő előtt csak úgy tudunk mi férfiak nyers erőként létezni, és addig lehetünk kemények, ameddig a NŐ tekintete, közeledése, ölelése meg nem lágyít, át nem formál. Ami korábban ellentétnek tűnt, az kiegészüléssé, beteljesedéssé válik általa.”

A műsort Varga János honvédelmi alkalmazott énekes előadásával koronázta, aki virágot adott át a jelenlévő hölgyeknek.

Szöveg: Prodán András

Fotó: Háda István százados

* * *

 

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

A régóta várt tavasz kezdete nem csak a természet újjáéledéséről és az időjárás enyhüléséről szól, hiszen a szebbik nem iránti nagyrabecsülés kifejezésének ideje is ekkor jön el. Fiúk, férfiak, apák, kollégák köszöntik ekkor a hölgyeket és ahogy az már évek óta szokás, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred munkatársai egy ünnepi műsorral kedveskednek nőtársaiknak.

Mint köztudott, a – Magyarországon 1914-óta ünnepelt – nemzetközi nőnap alapvetően munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos gyökerekkel rendelkezik, s ahogy az emancipáció mértéke növekedett, úgy vált egyre inkább egy szelíd, figyelmes, kedveskedő világnappá. E történelmi vonatkozásban a Magyar Honvédség az évszázados törekvés sikerességének bizonyítékául szolgál, hiszen ez az a szervezet, ahol a hölgyek talán a létező legférfiasabb hivatást, a haza fegyveres védelmét végezhetik.

Idén március 8-án, délelőtt tizenegy órára várta az ezred vezetése a hölgyeket a Pálffy Miklós laktanya művelődési otthonába, ahol a zászlóalj- és osztályparancsnokok, főnökök már a bejáratnál egy kis cserép korallvirággal fogadták az izgatott ünnepelteket. A rendezvényen Könczöl Ferenc ezredes köszöntötte az egybegyűlteket. A Rába parti város alakulatának parancsnoka köszönetét fejezte ki, amiért a „lányok, asszonyok, barátnők, feleségek az év 365 napján aranyozzák be és teszik szebbé, komfortosabbá életünket.”

Könczöl Ferenc ezredes köszöntő szavait követően Demeter Ottó főtörzsőrmester kedveskedett zenés műsorral a szebbik nem képviselőinek. A szívhez szóló dallamok, közismert hazai slágerek után természetesen nem maradhatott el a hallgatóság elégedettségét kifejező ütemes vastaps.

A népszerű dallamok után Bozsóki Attila alezredes lépett a pulpitushoz. A légvédelmi egység parancsnokhelyettese beszédében emlékeztetett: „köztudott, hogy napjainkban gyakran több terhet viselnek a nők, mint férfi társaik. Elég csak a fő állás mellett végzett házimunkára és a gyermekekkel kapcsolatos teendőkre gondolni, hogy lássuk az aránytalanságot. De közismert probléma a vezető beosztású nők szerény száma, valamint a nemek közti bérszakadék is”. Bozsóki alezredes gondolatai zárásaként egy kívánságot fogalmazott meg: „nem kívánhatok egyebet, minthogy a környezetükben élő férfitársaim az év valamennyi napján tegyék boldoggá önöket, megköszönve, hogy mellettük vannak, értük élnek, velük dolgoznak”.

Az ünnepi beszédet követően Lazányi Zsolt honvédelmi alkalmazott vette át a szót. Mivel az ezred kiképzési főelőadója évek óta stand up comedy–vel szórakoztatja a nagyérdeműt, már mindenki várta a hétköznapi történetekről szóló, vicces monológot. A zömmel balszerencsés esetekre épülő történetek végén csattanó poénok természetesen idén is elnyerték a hallgatóság tetszését.

Az ünnepi esemény zárásaként Könczöl Ferenc ezredes mondott pohárköszöntőt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred művelődési otthonának előterében.

Szöveg: Sályi Gergő hadnagy

Fotó: MH ARB

* * *

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

Rendhagyó márciusi dandársorakozót tartott az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár.

A köszönő levelek ismertetése és az elismerések átadása után Mudra József ezredes, az alakulat dandárparancsnoka méltatta és köszöntötte a hölgyeket a nemzetközi nőnap alkalmából. A díszmenet ezúttal nekik szólt.

Szöveg: MH BHD

Fotó: Pete Balázs, Kresz Fruzsina

* * *

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

1917 óta minden évben március 8-án ünnepeli a világ a nemzetközi nőnapot, melynek megünneplésére az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis mindig kiemelt figyelmet fordít.

„Igaz a Magyar Honvédségnél nincs különbség nő és férfi katonák között, hiszen egyaránt a hazát szolgálja mindenki, de március 8. mégis jelképesen a hölgyeké, szerte a világon” - fogalmazott dr. Koller József dandártábornok, bázisparancsnok a szokásosnál személyesebb hangvitelű állománygyűlésen megköszönte a hölgyek önzetlen munkáját, mellyel segítik a bázis mindennapjait.

A helikopterbázis parancsnoka 2020-ban egy verssel kedveskedett a katonai szervezet dolgozóinak, idén pedig mindenki meglepetésére egy trombitaszólóval kápráztatta el a hölgyeket, mellyel felvezette az MH Légierő Zenekar Szolnok nőnapi koncertjét. Az előadást követően a bázis férfi vezető állománya egy szál virággal kedveskedett a kolléganőknek.

Szöveg és fotó: MH SZHB

* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

Megadták a módját a katona és honvédelmi alkalmazott hölgyek felköszöntésének a nemzetközi nőnap alkalmából a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred laktanyájában. A szebbik nem tagjai számára virággal, üdvözlőkártyával és a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar műsorával kedveskedtek a honvédek.

Szöveg: Gyimóthy Levente

Fotó: Dömsödi Richárd és az alakulat felvételei

* * *

MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred

Március 8-a, a nemzetközi nőnap alkalmából köszöntötték a nyíregyházi Damjanich laktanyában szolgáló hölgyeket.

Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka és Tóth László alezredes, az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka beszédében megköszönte a katonahölgyek és honvédelmi alkalmazottak mindennapi munkáját. Az ünnepség végén a férfikollégák virággal kedveskedtek az ünnepelteknek.

Szerző: Szidor Viktória hadnagy

Fotó: Stamusz Péter tartalékos százados és a szerző felvételei

* * *

MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség

A nemzetközi nőnap alkalmából ajándékkal köszöntötték a hölgyeket az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség (HTCSF) férfi dolgozói. Dr. Sticz László vezérőrnagy, a csoportfőnökség csoportfőnöke beszédében megköszönte a katonahölgyek és honvédelmi alkalmazottak mindennapi önzetlen munkáját, mellyel segítik a katonai szervezet előtt álló feladatok végrehajtását és színesebbé teszik a munkás hétköznapokat.

„A széles felelősségi spalettán van, aki szakértőként, van, aki támogatóként, de értékes és elengedhetetlen munkát végez, ami nélkül biztosan nem tarthatna ott a szakterület munkájának megítélése és eredményessége ahová a közös tevékenység révén eljutottunk”- hangzott el a rendezvényen.

Szöveg és fotó: MHP HTCSF

* * *