Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Norvégia modernizálja Fighting Falconjait

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / Defense-Aerospace |  2011. december 26. 18:45

A norvég védelmi minisztérium az F–16 Fighting Falcon géppark modernizációja mellett döntött. A hírek szerint a repülőgépek új szárnyakat, valamint további konstrukciós elemeket kapnak.

A modernizációnak köszönhetően a norvég F–16-osokat mindaddig rendszerben tarthatja a norvég légierő, amíg meg nem érkeznek az új, F–35 Lightning II típusú vadászrepülőgépek.

A norvég F–16-osok felújítási munkálatai 2014-ben kezdődhetnek meg az előzetes tervek szerint. A modernizációs program költségeit nem hozták nyilvánosságra. A felújításnak köszönhetően a repülőgépek élettartama tíz évvel meghosszabbodik, 2020-ban az amerikai vadászgépek negyven éves jubileumukat ünneplik a norvég légierő kötelékében.

Amennyiben minden a tervek szerint alakul, az első új F–35-ös repülőgépek 2018-ban le fognak szállni Norvégiában – két évvel később, mint azt eredetileg tervezték. A rendszerbe állításuk várhatóan további két évet fog igénybe venni.

A norvég védelmi minisztérium úgy számol, hogy 2023-ig megkapja a megrendelt 57 darab F–35 Lightning II vadászrepülőgépet, és addigra az F–16 flotta rendszerből történő kivonása is megtörténik.

1595929248