Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Temetésen robbantott egy öngyilkos merénylő Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 26. 20:51

Temetésen robbantotta fel önmagát egy öngyilkos merénylő Afganisztánban, aminek következtében legalább húsz ember, köztük egy parlamenti képviselő vesztette életét december 25-én, vasárnap.

A rendőrség közlése szerint a merénylet az észak-afganisztáni Tahar tartomány székhelyén, Talikan városban történt, helyi idő szerint délután fél háromkor. Az első információk szerint a robbanás legalább húsz embert ölt meg, további 35-en pedig megsebesültek.

A merénylet felelősei eddig nem jelentkeztek.

Az elmúlt egy évben azonban a tálib lázadók többször is lesújtottak ismert politikusokra, így szeptemberben egy öngyilkos merénylő végzett Burhanuddin Rabbani volt államfővel.

Az ország egyik legnyugodtabb régiójának számít a Kabultól mintegy 250 kilométerre északkeletre fekvő Tahar tartomány, ahol ritkák az öngyilkos merényletek. Lakosainak többsége tádzsik nemzetiségű.

Legutóbb májusban történt nagyobb merénylet Talikan városban, de akkor a hét áldozat egyike Mohammed Daúd Daúd tábornok, az észak-afganisztáni rendőrség parancsnoka volt. A támadásban az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő három német katonája is odaveszett, Markus Kneip dandártábornok, az észak-afganisztáni nemzetközi erők parancsnoka, egyben a német kontingens vezetője pedig megsebesült.

Az afgán belügyminisztérium vasárnap közölte, hogy a biztonsági erők harminc lázadóval végeztek szerte az országban különböző összecsapásokban, hetet pedig letartóztattak. A hadsereg, a rendőrség és a NATO-erők az utóbbi huszonnégy óra leforgása alatt tizenegy műveletet hajtottak végre.