Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nosztalgiáztak a kommendánsok

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2010. november 28. 8:41

Hagyományteremtő szándékkal nosztalgiáztak rendeztek találkozót a közelmúltban a győri légvédelmi rakétaezred jelenlegi kommendánsai, maguk köré gyűjtve a volt helyőrségi támogató alegység egykori katonáit, dolgozóit. A baráti összejövetelen valamennyi állománykategória képviseltette magát a tisztesektől a főtisztekig.

A rendezvényre volt kollégák és családtagjaik érkeztek nemcsak Győrből és
környékéről, hanem Kaposvárról, Debrecenből, Komáromból és
Székesfehérvárról is. 

Az összejövetelen Fegyveres László alezredes köszöntötte az egybegyűlteket, majd gyertyával, virággal emlékeztek meg Viniczai Zoltán őrnagyról, a helyőrségtámogatók egykori vezetőjéről, aki nyugdíjas évei elején hunyt el. Ezt követően megkezdődött a nosztalgiázás, hiszen ezen az estén 3 generáció tagjai találkoztak egymással.

2001-ben a 12. légvédelmi rakétadandár parancsnokának közvetlen szervezeteként állt fel a Helyőrségi Támogató Alegység Török László őrnagy parancsnoklásával. A kegyeleti gondoskodás mellett őrzés-védelmi, és kommendáns feladatokat látott el. Majd a Fegyveres László alezredes és Viniczai Zoltán őrnagy által irányított alegység celebrálta a sorkatonák utolsó leszerelését, aminek következtében az őrzés-védelem kikerült a feladatrendszerből, ugyanakkor a helyőrségtámogatók felelőssége alá került a lakásgazdálkodás kérdése. A jelenlegi – Seszták József őrnagy vezetésével – működő helyőrség kommendáns 2007-ben került a logisztikai zászlóalj égisze alá. Kegyeleti gondoskodás és kommendáns feladatok ellátása a fő irány.

A szervezők az elmúlt tíz év történetét átölelő, válogatott „fotóalbummal" kedveskedtek a vendégeknek, a legénységi állományú kollegák ajándéktárgyban is részesültek. Az egykori helyőrségtámogatósok egy része része már nyugállományban van, vagy más alakulatnál szolgál, a többség azonban most is több szállal kötődik a korábbi szervezetéhez, hiszen sokuknak a párja is katona, illetve a volt kommendánsok most az ezred más alegységeinél dolgoznak.
Mindannyian szívesen gondoltak vissza a közösen eltöltött időkre, anekdotáztak az egykori élményeken, és előkerültek nemcsak a régmúlt, hanem a jelen fényképalbumai is megmutatván, hogy kivel mi történt a külön töltött időkben. 

1595910646
 

Fotó: Sztanek András főhadnagy