Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új madagaszkári alkotmány helyett katonai puccs?

Szöveg: Besenyő János őrnagy, ZMNE doktorandusz |  2010. november 28. 9:44

Az elmúlt napok során ismét katonai puccsot hajtottak végre az egyre elégedetlenebb katonák Madagaszkáron. A szigetország kormánya párbeszédre szólította fel a lázadókat, akik a főváros, Antananarivo repterét szállták meg. A lázadók között több olyan tiszt is találhatók, akik korábban támogatták a mostani államfőt, Andry Rajoelinát.

A katonai puccsot aznap hajtották végre, amikor népszavazásra került volna sor, az ország új alkotmányáról, amely törvényesítette volna az elnök hatalmát. Rajoelina elnök, egy több évig tartó válság után, 2009 márciusában került hatalomra. Az Afrikai Unió és a világ közvéleménye nagy várakozásokkal fogadta az új vezetőt,

aki azonban az elődei hibájából nem tanult, sőt ugyanazokat követte el. Bár több regionális szervezet is felajánlotta a közvetítést a kormányzat és az ellenzék között, azt az elnök nem fogadta el, így hamarosan megfagyott körülötte a levegő, az ország diplomáciailag is elszigetelődött.

A puccsban részt vevő korábbi védelmi miniszter, Noel Rakotonandrasana tábornok bejelentette a kormányzat feloszlatását, majd egy katonai bizottság létrehozását. A puccsot végrehajtók nyilatkozatukban azzal fenyegették meg az elnököt, amennyiben nem ismeri el őket, lezárják a szigetország légterét, majd pedig fegyverrel foglalják el az elnöki palotát.
Az országban tartózkodó nemzetközi tudósítók szerint, a hadseregnek egyelőre csak egy kisebb része csatlakozott a lázadókhoz, a többség egyelőre kivár. Az utcákon nem látni fegyvereseket, az állami televízió és rádió még mindig a kormányzat kezében van, az üzletek, piacok ugyanúgy működnek, mint máskor. Az elnök már bejelentette, hogy a kormányzat kész tárgyalni a lázadók követeléseiről, hogy elkerüljék a fölösleges vérontást, illetve várják a népszavazás eredményét.

A puccsban a hadsereg több vezető beosztású tisztje is részt vett, közöttük található Rakotonandrasana tábornok és Charles Andrianasoavina ezredes, akik fontos szerepet töltöttek be a mostani elnök hatalomra juttatásában.

Az ország miniszterelnöke, Camille Vital nyílt adásban szólt a lázadó katonákhoz, akiket arra kért, hogy viselkedjenek katonához méltóan és térjenek vissza a laktanyáikba. Amennyiben megszavazzák, az új alkotmány lehetőséget biztosítana Rajoelina számára, hogy a következő választásokig hatalomban maradhasson, illetve ő szervezhesse meg és bonyolíthassa le azt. Emellett csökkentenék az elnöki választásban résztvevők életkor határát a jelenlegi 40 évről, 35 évre, így a most 36 éves elnök akár hatalomban is maradhatna, amit ő egyelőre kizártnak tart. Ennek ellenére hatalmas gyűléseket szervezett ahol az embereket az új alkotmány elfogadására buzdította.

A korábban lemezlovasként, majd polgármesterként dolgozó elnök, hatalmas népszerűségre tett szert az elmúlt évek során, főleg azért, mert fellépett a külföldiekkel szemben, akik hatalmas földterületeket vásároltak fel. Mára azonban a népszerűsége megkopott, főként az összeférhetetlen természetének köszönhetően, mivel több vezető politikussal és katonával is konfliktusba került. Éppen ezért több tüntetést is szerveztek ellene és az új alkotmány tervezet ellen azok az ellenzéki szervezetek, amelyeket az ország korábbi elnökei vezetnek.

A puccsok és puccskísérletek igen gyakoriak a szigetországban, a lakosság szinte megszokott kényelmetlenségnek tekinti azokat. Egyes elemzők szerint ezért próbálják meg egy katonai puccsal megdönteni a jelenlegi kormányzatot, hogy azok ne szavaztathassák meg az új alkotmányt az emberekkel, mivel az minden eddiginél nagyobb legitimációt biztosítana az elnöknek.
Az elmúlt években a hadsereg távol tartotta magát a politikai küzdelmektől, így 2002-ben, amikor Marc Ravalomanana és Didier Ratsiraka harcoltak az elnöki székért, a katonák egyikük mellett sem kötelezték el magukat és a laktanyákban maradtak. Ezért is meglepő a mostani akció.