Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akik a fizetésért felelősek

Szöveg: Kálinger Roland százados |  2010. november 28. 10:47

Minden hónap elején mindenki nagy izgalommal nézi a számláját, hogy megérkezett-e rá a munkabére. A devizaellátmány számfejtésének és kifizetésének a hátterében sok szorgos kéz munkálkodik. Pontosabban itt Szarajevóban, az MH EUFOR Kontingensnél csak négy…

Cser-Magyar Ildikó százados, pénzügyi tiszt és Söre Imréné törzszászlós, valutapénztáros egy precízen dolgozó pénzügyes csapatot alkotnak, akik az EUFOR kontingens hetedik váltásának katonái, valamint a Szarajevóban egyéni beosztásban szolgálók fizetéséért is felelősek.

Kényes terület a számok világa, a hozzá nem értő hamar eltéved a számjegyek erdejében, de ez mifelénk nem jellemző. Az elmúlt időszakban két ellenőrző bizottság is vizsgálta a szakterület munkáját. A felügyeleti ellenőrzést végző csoport és az államháztartási belső ellenőrzés során tett javaslatok végrehajtásának intézményi szintű államháztartási belső ellenőrzése témájában ellenőrző csoport is meg volt elégedve a szakterület munkájával. Az ellenőrző bizottságok apró hiányosságokon kívül jelentősebb problémákat nem tártak fel, viszont kiemelték, hogy a pénzügy és a logisztika munkájának köszönhetően jelentős mértékben javult a gazdálkodás színvonala.

A pénzügyesek munkáját segítik a XXI. század berendezései, a számítógép, a pénzszámoló, az UV lámpa de ennyi

1595910647
segítség mellett sem hanyagolható el az összpontosítás, a figyelem. Mivel műveleti területen nem működik az „odahaza" használt bérszámfejtő alrendszer, ezért hagyományos módon, excel táblázatok segítségével végzik a bérszámfejtést. Munkájuk nem csak ebből áll, hiszen a kontingens könyvelésének előkészítése is az ő feladatuk, és bedolgoznak a költségvetés tervezésébe is.

Ha a kontingens parancsnokságának is helyet adó épület folyosóján sorok kígyóznak sejtjük, hogy a valutapénztárban a kézhez kért deviza ellátmány kifizetése történik. Oda kell figyelni minden kimenő és bejövő bankjegyre, mert a táborban sok a hamis pénz, ezért minden egyes bankjegyet csak az ellenőrzés után adnak ki az állománynak. Talán ez az odafigyelés eredményezi azt, hogy a magyar kontingensben hamis pénz még nem bukkant fel.

Egyre azonban figyelünk. Böjte Csaba atya így beszélt a pénzről: „Ami az embert emberré teszi, azt nem érinti a gazdasági válság." Mi katonák, pedig azt valljuk, hogy ami a jó katonát jobbá teszi az nem a pénz, hanem az elhivatottság, a szakma tisztelete és haza szeretete. Az is igaz azonban, hogy a becsületes munkát, a föníciaiak óta pénzzel honorálják.

Fotó: A szerző felvételei