Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nosztalgikus pillanat Pápán

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Dévényi Veronika |  2021. szeptember 21. 17:08

Üzemanyag-vételezés miatt érkezett az MH Pápa Bázisrepülőtérre a román légierő két MiG-21 Lancer típusú vadászrepülőgépe szeptember 16-án, illetve 20-án.

IMG_8539

Nosztalgikus pillanat volt a két vadászrepülőgép érkezése, hiszen 21 éve landolt utoljára MiG-21-es a pápai betonon. Egykor ez a típus alkotta a magyar légierő gerincét, és így Pápán is nagy számban szolgáltak a 47. Pápa Harcászati Repülőezred és jogelőd szervezetei kötelékében.

A román légierőhöz tartozó gépek a franciaországi luxeuili repülőnapon vettek részt, és üzemanyagtöltés céljából szálltak le a pápai repülőtéren. A bázison Magasy Zsolt ezredes, bázisparancsnok üdvözölte a pilótákat.

IMG_8356

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren dolgozó katonák büszkék a katonai szervezet múltjára, valamint arra, hogy egykor több mint nyolcvan MiG-21-es vadászgép szolgált az alakulatnál. Ezt mutatja az is, hogy 2019-ben egy muzeális MiG-21-es került az egyik pápai körforgalomba, amely azóta a város látképének szerves része lett, valamint tavaly nyáron fejeződött be a 9307-es oldalszámú repülőgép felújítása.