Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: meg kell teremtenünk azokat az alapokat, amelyekkel az ország és nemzetünk érdekeit szolgálhatjuk

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kertész László |  2021. szeptember 21. 18:39

Az Európai Védelmi Alap hazai információs napját tartották - az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében - a Budapesti Kongresszusi Központban, szeptember 21-én, kedden. Az eseményen beszédet mondott Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is.

Nemzeti EDF információs nap KLAC4538

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében hangsúlyozta: „Magyarországnak egy erős, ütőképes, korszerű, modern technikai eszközökkel felszerelt, kiválóan kiképzett, hazájuk iránt elkötelezett, lojális katonákból álló, erős honvédségre van szüksége. Ehhez elengedhetetlen a kutatás, a fejlesztés, az innováció és a hazai hadiipar megteremtése”. A honvédelmi tárca vezetője hozzátette: a nemzetközi és a szövetségi kötelékben történő szerepvállaláson túl, Magyarországnak a nemzeti ellenálló képesség megteremtése is kiemelt célja és érdeke. A honvédelmi miniszter rámutatott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program és a védelmi ipar fejlesztései ezt biztosítják. „Meg kell teremtenünk azokat az alapokat, amelyekkel az ország és nemzetünk érdekeit szolgálhatjuk” – emelte ki Benkő Tibor.

Nemzeti EDF információs nap KLAC4534

„Amennyiben nem teszünk pénzt a védelmi ipar mögé, akkor nem lesz soha védelmi ipar Európában” – húzta alá köszöntőjében Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Hozzátette: a magyar haderőfejlesztésnek - túl azon, hogy a NATO kötelezettségének is eleget tesz - van egy fontos vezérfonala: nincsen iparfejlesztés egy komolyabb megrendelés nélkül. „Fontos, hogy legyen egy olyan megrendelés, amely pozitívan, felgyorsító erőként hat a hadiipari fejlesztésekre. Az elmúlt két évben lehetett látni, hogy a magyar haderőfejlesztési programnak köszönhetően, a nagy nemzetközi vállalatok egymás után csatlakoznak Magyarországhoz és hozzák létre a hazánkkal közös vegyesvállalatokat, valamint jelentik be a gyártelepítéseiket” - hangsúlyozta a kormánybiztos. Köszöntője zárásaként Maróth Gáspár kiemelte: az eredményes védelmi ipari fejlesztésekhez elengedhetetlen az akadémiai háttér és a kutatás fejlesztése.

Nemzeti EDF információs nap KLAC4455

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadásában a magyarországi védelmi iparfejlesztés irányairól és elért eredményeiről beszélt. A miniszter előadásában hangsúlyozta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően az elmúlt években a Magyar Honvédség és a magyar védelmi ipar egy komoly fejlesztési pályára került. Palkovics László a távlati célok közül kiemelte: „Magyarország védelmi ipara 2030-ra a térség meghatározó szereplőjévé fejlődik”. Ezt a célkitűzést gazdaságfejlesztési, kutatásfejlesztési és koordinációs hátteret biztosító tudásközpont kialakításával támogatják. A miniszter elmondta: a külpiacokon való megjelenés a magyarországi gyártásban készülő termékekkel egy kiemelt területe a védelmi fejlesztéseknek, mivel a hazai védelmi ipar a Magyar Honvédség igényeinek kielégítésén túl, erre is képes lehet.

Nemzeti EDF információs nap KLAC4485

Filotás István dandártábornok, a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének parancsnoka előadásában a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program új haditechnikai eszközeit mutatta be a szárazföldi haderőnem és a légierő haderőnem beszerzésein keresztül. A katonák egyéni felszerelésének fejlesztése és a Digitális Katona Program kapcsán a dandártábornok kiemelte: „mindkét haderőnemet érinti a Digitális Katona Program, amely a ruházattól kezdve a gyalogsági lőfegyverig számos hazai védelmi ipari eszköz kifejlesztésével és gyártásával valósulhat meg”.