Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyárvégi kirándulás a Szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klubbal

Szöveg: Liptai Csaba százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 18. 8:11

A Szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub közel negyven tagja indult nyárvégi kirándulásra a napokban. Az elmúlt időszak pandémiás helyzete miatt nem volt lehetőségük ilyen nagy létszámban szervezett programokon részt venniük, így mindannyian nagy lelkesedéssel várták ezt a napot.

1. Milleniumi Szoborkert

Első állomásuk a Bakony délkeleti részén elhelyezkedő Királyszállás volt. Itt megtekintették a - Trianon Múzeum gondozásában működő - Nagy Magyarország Parkot. A park egyik látványossága a Millenniumi Szoborkert, ahol az ország fennállását hirdető alkotások kicsinyített másolatait lehetett megtekinteni. A programot szakmai tárlatvezetés tette még színesebbé.

2. Vitéz Csörgey Károly emékoszlop

A következő helyszínen, a vitéz Csörgey Károly emlékoszlopnál Hajdú Ignác nyugállományú alezredes elmesélte: 1928 júliusában, a titokban fejlesztett fegyverek közül, a katonai vezetés számára tartott bemutató során az egyik ágyú felrobbant. A robbanás következtében Csörgey tábornok több bajtársával együtt életét vesztette.

Várpalotán, az MH Bakony Harckiképző Központot látogatták meg a nyugdíjasklub tagjai, a laktanyában Csólig Attila alezredes, az alakulat törzsfőnöke fogadta a vendégeket.

Az alezredes előadásában bemutatta a központot, majd Bernáth Zsolt zászlós tartott tájékoztatót a MILES lézeres szimulációs rendszerről, amely nagy segítséget nyújt a katonák felkészítése során, hiszen akár a nagyobb harcjárművek - BTR 80 páncélzott harcjármű, T-72-es harckocsi - elleni egyéni lőfegyverrel való, vaklőszeres támadást is szimulálni lehet az eszköz alkalmazásával.

Kránitz_Kossuth

A Szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub tagjai ezt követően koszorút helyeztek el Kránitz Antal posztumusz őrnagy emlékművénél, aki 1994. július 25-én, egy kiképzési feladat során vesztette életét, miután az egyik aknavető csöve rátöltés miatt felrobbant. A balesetben négy katona hunyt el, ketten pedig súlyosan megsebesültek. A nyugdíjasok Kossuth Lajos, a laktanya névadójának emléktábláját is megkoszorúzták.

Az egész napos program zárásaként a Thury várat nézték meg a nyugdíjas klub tagjai.

5. Thury vár