Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyelvtanári képzés Németországban

Szöveg: MH TP | Fotó: a résztvevők felvételei |  2022. október 4. 7:57

Több mint egy hónapot tölthetett a Bundeswehr Nyelvoktatási Intézetben az MH Transzformációs Parancsnokság (MH TP) küldöttsége.

Németország_nyelvtanári_képzés (2)

A Magyar Honvédség bonni összekötő irodája és a Bundeswehr közötti együttműködés keretein belül tartott németországi képzésről a napokban tért haza dr. Dudás Éva százados, az MH TP szakfordító blokk tisztje, Kovács Andrea, a kiképzési főnökség főelőadója és Bernek Valéria, az MH Altiszti Akadémia nyelvtanára.

A nemzetközi nyelvtanári továbbképzés során didaktikai kérdéseken túl a résztvevők bővítették szaknyelvi ismereteiket és megismerkedtek a legújabb szakmai terminológiákkal. Emellett a képzés során meghívott vendégek a német biztonságpolitika aktuális kérdéseiről tartottak előadásokat. Mind a német intézmény, mind a magyar szakemberek egyetértettek a kurzus hasznosságában, a hatékonyság növelése érdekében pedig felajánlották az online segítségnyújtás lehetőségét.

Németország_nyelvtanári_képzés (5)

A négyhetes tanfolyam után egyhetes csapatgyakorlatot tartottak a szárazföldi erők aacheni műszaki iskolájában. Az iskola és a Bundeswehr képzési rendszerének bemutatását követően a magyar delegáció tagjai rövid elméleti bevezető után végiglátogathatták a szerelőműhelyeket és a kiképzőcsarnokokat. Részletes magyarázatokkal látták el őket, miközben személyesen is megtekinthették a Fuchs és Dingo páncélozott szállítóharcjárműveket, a Puma lánctalpas gyalogsági harcjárművet, a Marder harcjárművet, valamint a Boxer többcélú páncélozott harcjárművet.

A szakmai továbbképzés talán legizgalmasabb része a Leopard 2 A7+, illetve a Panzerhaubitze 2000 harcjárművek bemutatása volt. A megbeszélés során érintették a Németországban készült szabályzatok fordításának nehézségeit, illetve a Magyarországról érkező kiképzendő állomány nyelvi felkészítésének fontosságát. A továbbképzés hatékonysága és eredményessége felvetette a folytatás lehetőségét, amely nagyban hozzá fog járulni a már kialakított képességek növeléséhez.

Címkéktanfolyam