Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kötelességtudat - megbízhatóság - elkötelezettség

9. rész

Szöveg: KFOR Parancsnok Támogató Iroda | Fotó: Koncsek Barna főhadnagy |  2022. október 4. 7:07

Cikksorozatunkban a KFOR XXVI. váltásának törzsében és vezető beosztásaiban szolgálatot teljesítők mindennapi feladataiba, nemzetközi környezetben történő helytállásukba nyújtunk betekintést. A magyar parancsnoki év kezdete, 2021. október 15-e óta megjelent írásaink zárásaként a KFOR parancsnokának közvetlen alárendeltségébe tartozó Parancsnok Támogató Irodán (Chef de Cabinet - CDC) valamint a Parancsnoki Irodán (Commander’s Office) szolgáló magyar katonák mindennapi életét és feladatait mutatjuk be.

Minden katonai szervezetben a parancsnok mellett dolgozik egy törzs, amelynek fő rendeltetése a parancsnok közvetlen személyes, adminisztratív és műveleti támogatása mind nemzetközi, mind nemzeti vonatkozásban. Nincs ez másképp a KFOR 26. váltása esetében sem. Az évek során protokolláris, pénzügyi, logisztikai jellegű, és egyéb feladatok is beépültek a Parancsnoki Iroda feladatrendszerébe, szükségessé téve egy kabinet létrehozását, amely képes a parancsnokhoz tartozó feladatok teljes körű biztosítására, valamint besegíteni az iroda bizonyos feladatainak ellátásába.

A jelenlegi váltás szervezetében, a magyar parancsnoki időszakra, a kabinet a Parancsnok Támogató Iroda nevet kapta. Állománya és feladatrendszerre rendkívül sokrétű, és közvetlenül a KFOR parancsnok alárendeltségében működik. A Parancsnok Támogató Iroda vezetője (Chef de Cabinet), azaz a kabinetfőnök, Sári Csaba ezredes biztosítja, hogy a szerteágazó szakterületek munkájuk során mindig egy irányba tartsanak, valamint ellátja a magyar rangidős nemzeti képviselő (SNR) feladatkört is. Alapvetően műveleti szakemberként érdekes kihívást jelent számára harmadik KFOR-missziója alkalmával az irodához tartozó sokféle szakterület napi munkájának koordinálása és irányítása.

1PA07712
DSC_1699

A hadművelet állományát az általános helyettes vezeti, míg a támogató helyettes tervezi és irányítja a teljes logisztikai ellátást, a híradó és informatikai szakterülethez tartozó feladatokat, a parancsnok protokolláris eseményeinek is otthont adó „Casa Leonardo” parancsnoki étkezde üzemeltetését, és a raktározást.

Közvetlenül irányítja a feladatok biztosítására összeállított Ellátó Rajt, amiben anyagkezelők, az étteremvezető és szakácsok, valamint gépjárművezetők szolgálnak.

A kabinetfőnök közvetlen alárendeltségében szolgál a pénzügyi tiszt; egy a CIMIC-feladatok koordinálásáért és végrehajtásáért felelős tiszt, illetve az úgynevezett office manager.

Az alaphelyzetben tíz fős irodának mindemellett biztosítania kell az egyéni törzsbeosztású állomány teljes körű adminisztrációját is. Az eltelt hónapok során az iroda átalakult, egyes beosztások és feladatkörök felcserélődtek, módosultak, alkalmazkodva az aktuális körülményekhez.

1PA07751

„A kabinetfőnök támogató helyetteseként kijelenthetem, hogy nem sok pihenőidőt adott nekünk ez az egy éves parancsnoki időszak” – fogalmazott Pájka Béla alezredes, a Parancsnok Támogató Iroda vezető kiemelt főtisztje (támogató helyettes).

Mint mondta: neki nincs műveleti vonatkozásban feladata, viszont a teljes ellátó rendszer – mind nemzeti, mind nemzetközi vonatkozásban – hozzá tartozik.

Közvetlenül irányítja a feladatok biztosítására létrehozott Ellátó Rajt és a híradó informatikai altiszt is az alárendeltségében tevékenykedik.

„Munkám során szoros együttműködésben állok az MH KFOR Kontingens parancsnokának támogató helyettesével és alárendeltjeivel, a Parancsnok Támogató Iroda pénzügyi tisztjével, valamint a nemzetközi ellátásért felelős Parancsnokság Ellátó Csoport (HSG) parancsnokával és állományával” – közölte az alezredes.

Papp Béla százados, aki az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis személyügyi főnökségéről érkezett a misszióba, Rácz Sándor alezredes kiválását követően számára teljesen új szakterületen, hadműveleti feladatokon kezdett dolgozni. A rendszer megismerésében Szalontay Dóra hadnagy volt segítségére, aki a misszió eleje óta végzi a meghatározott feladatokat.

A hadműveleti vonal sokrétű és összetett, a jelentések megírásától az események és kiképzési tevékenységek megszervezéséig, valamint az azokhoz tartozó levezetési tervek megírásáig sok mindent magába foglal. Ők felelnek továbbá a parancsnok által a Nápolyi Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka számára készítendő heti jelentés kísérőlevelének összeállításáért, az elöljáróval történő havi videókonferencia biztosításáért és minden nemzeti jelentés összeállításáért is.

„Feladatunk során fontos, hogy részt vegyünk a KFOR napi életében, a jelentéseken és értekezleteken. Nem tudhatjuk, hogy Kajári Ferenc vezérőrnagy milyen feladattal bízza meg a kabinetfőnököt, azoknak a feladatoknak az elvégzéséhez milyen információkra van szükség. A levelek és jelentések összeállításához is elengedhetetlen, hogy naprakész információval rendelkezzünk a misszióban történő eseményekről” - teszi hozzá Szalontay Dóra hadnagy.

1PA08083

„A KFOR parancsnoki beosztáshoz kapcsolódó protokolláris események megfelelő szintű biztosításához mind nemzeti, mind nemzetközi viszonylatban jelentős összegű reprezentációs keret áll rendelkezésre, amivel a parancsnok, valamint az általa delegált személyek rendelkeznek. A keretek felhasználása során meg kell felelni a magyar fél és a NATO által támasztott szigorú elszámolási követelményeknek, melyhez feltétlenül szükséges az ide vonatkozó pénzügyi szabályzói környezet ismerete” – számol be Tóth Szilárd őrnagy (legalsó képünkön balra), a Parancsnok Támogató Iroda beosztott pénzügyi főtisztje.

Véleménye szerint a kétféle elszámolási rendszernek történő megfelelés és azok összehangolása a zökkenőmentes pénzügyi ellátás biztosításának megvalósítása érdekében, a szolgálata kezdetén okozott némi kihívást, de úgy gondolja, hogy a kezdeti nehézségeken a helyi alkalmazottak és a kollégái segítségével sikerült átlendülnie.

„Ezen kívül szoros együttműködésben állok a KFOR, illetve az MH KFOR Kontingens pénzügyi részlegével, továbbá én felelek a magyar egyéni állomány pénzügyi ellátásának teljes körű biztosításáért. Nemzetközi törzsben korábban még nem töltöttem be ilyen beosztást, de az egy év alatt egyedülálló szakmai tapasztalatokkal gazdagodtam” – zárja a beszélgetést az őrnagy.

A cikk folytatása következik!

1PA07719
CímkékKFOR