Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyílt nap a Beregszásziban

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. november 29. 5:52

Egyre nagyobb az érdeklődés a középiskolák részéről a honvédelmi oktatás iránt. Ezt bizonyítja az is, hogy rengeteg diák volt kíváncsi a Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskola nyílt napján a katonák és a katonasulisok által nyújtott lehetőségekre.

1595928026
Dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár megbízott parancsnokhelyettese, a PRT (Tartományi Újjáépítési Csoport) kilencedik váltásának parancsnoka afganisztáni élményeiről beszélt. A tanterem megtelt hallgatókkal, akik a több mint egyórás – saját készítésű fotókkal illusztrált – élménybeszámolót szinte pisszenés nélkül hallgatták végig. A gyerekek hiteles, pontos válaszokat kaptak kérdéseikre, és láthatóan elégedetten távoztak, hiszen nem mindennapi információkkal lettek gazdagabbak.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetének köszönhetően olyan kiállítást járhattak végig az érdeklődők, amelyen bepillantást nyertek a 20. század első harmadának magyar egyenruháiba és fegyverzeteibe. Sőt, a hagyományőrzők közreműködésével kézbe is vehették a korabeli fegyvereket, és választ kaptak minden történelmi jellegű kérdésre.

Szokás szerint óriási tömeg vette körül az iskola udvarán katonai közelharcot bemutató katonákat és katonasulis diákokat. A dandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának katonái azokat választották ki a Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola és Kollégium hallgatói közül, akik az elmúlt években a legjobban teljesítettek a honvédelmi oktatás során. A csaknem húszperces produkció során speciális katonai közelharctechnikákat mutattak be szabad kézzel, tőrrel és fegyverrel.