Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyolc embert ölt meg egy női öngyilkos merénylő

2008. január 16. 14:26

Robbanószerrel megrakott övvel a derekán követett el szerdán öngyilkos merényletet egy nő Irakban, nyolc ember életét vesztette.

A robbantás a Bagdadtól északra fekvő Dijála tartományban történt, a Baakúba mellett fekvő, jobbára síiták lakta Hán Bani Szaad zsúfolt piacterén. A rendőrség szerint a merényletnek hét sebesültje is volt.

Három hónapon belül ez volt a harmadik olyan öngyilkos merénylet, amelyet nő követett el. Irakban vallási tabu a nők bevetése a háborúban. Ezek az esetek azt jelzik, hogy a felkelők egyre inkább elkeseredettek. Az amerikai erők egyre több olyan lázadót fognak el, akik nőket képeznek ki, hogy “élő bombaként" ténykedjenek, illetve egyre több bizonyíték van arra, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet nőket próbál soraiba toborozni.

A felkelők, akiket a szövetségesek és az iraki erők kiszorítottak a nyugati Anbár tartományból, illetve Bagdadból, a citrus- és pálmafaültetvényekben gazdag Dijála tartományba tették át székhelyüket. A múlt hónapban itt 273 ember vesztette életét, míg tavaly júniusban 213-an. Ugyanezen időszak alatt Bagdadban 838-ról 182-re apadt a halálos áldozatok száma.

 

mti 

Címkékrobbantás