Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyomás alá kerülhet atomfegyver-ügyben Izrael?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 26. 6:12

Izrael ismét nyomás alá kerülhet az atomfegyverek kérdésében a következő hónapban esedékes ENSZ-értekezleten. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország fontolóra veszi annak az egyiptomi felhívásnak a támogatását, hogy legyen atomfegyvermentes övezet a Közel-Kelet.

Az 1970-ben életbe lépett atomsorompó-szerződést (NPT) aláíró 189 ország május 3. és 28. között tart felülvizsgálati konferenciát New Yorkban, az ENSZ központjában a minden ízében recsegő-ropogó paktumról. Ezeket a konferenciákat ötévente rendezik meg a részes államok.

Elemzők szerint a nemzetközi jogi dokumentum hitelességét megkérdőjelezte az iráni és észak-koreai atomprogram, valamint a nagyhatalmak sikertelen lefegyverzési kísérletei.

Izrael, miként India és Pakisztán is, soha nem írta alá a szerződést, így csak nem hivatalos minőségben vesz részt a konferencián. A zsidó állam feltételezések szerint meglehetősen nagy nukleáris arzenállal rendelkezik, bár soha nem erősítette meg – és nem is tagadta -, hogy atomfegyvert birtokolna.

A tagállamok már az 1995-ös felülvizsgálati konferencián egyhangúlag támogatták azt az ötletet, hogy nyilvánítsák atom- és más tömegpusztító fegyverektől mentes övezetnek a Közel-Keletet. Egyiptom a májusi konferencia résztvevőihez eljuttatott előzetes tervezetben azt írta: a tanácskozásnak hivatalosan ki kellene fejeznie afeletti sajnálkozását, hogy az 1995-ös határozat alkalmazásának területén nem történt előrelépés. Egyúttal szorgalmaznia kellene egy 2011-es konferenciát, amelyen létrehozhatnának egy megfelelő nemzetközi szerződést. Egy ilyen találkozó célja az lenne, hogy az összes közel-keleti állam részvételével indítson meg tárgyalássorozatot, amelynek eredménye egy nemzetközi, hatékonyan ellenőrizhető szerződés lenne, a cél pedig atomfegyvermentes övezet létrehozása a Közel-Keleten.

Az NPT-találkozókon rendre felbukkanó egyiptomi kezdeményezésben nincs új dolog.

Az ötletet közelről ismerő nyugati diplomaták azonban azt mondják, hogy a Biztonsági Tanács öt állandó tagja (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Oroszország) támogatna egy hasonló konferenciát, ha annak csupán tanácskozás jellege volna. A nevük elhallgatását kérő diplomaták úgy tudják, a három nyugati hatalom is részvételre bíztatja Izraelt, bár hivatalos álláspontjuk az, hogy nem lenne értelme tárgyalni egy kötöttségekkel járó szerződésről, hiszen a régió több állama jelenleg nem is ismeri el Izraelt. Egyiptom az egyik olyan arab ország, amely elismeri a zsidó államot.

Diplomaták szerint a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának – azaz az atomsorompó-szerződésben deklarált öt hivatalos atomhatalomnak – a megnyerése segíthetne abban, hogy Egyiptom terve széles körű támogatottságot élvezzen a jövő hónapban. Egy nyugati követ elmondta: azon áll vagy bukik a dolog, mennyire ragaszkodik Egyiptom eredeti álláspontjához. Egy másik diplomata kifejezte reményét, hogy Egyiptom hajlandó lesz kompromisszumot kötni a következő hetek intenzív tárgyalásain.

Magid Abdelaziz, Egyiptom ENSZ-nagykövete azonban úgy véli, hogy a vonakodó Izrael az, amely felboríthatja a terveket. “Azt akarjuk, hogy Izrael üljön tárgyalóasztalhoz. Rugalmasak vagyunk a konferencia helyszínét és keretét illetően" – mondta a nagykövet, hozzátéve: az egyik lehetséges megoldás az, hogy az eseményre Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár védnöksége alatt kerüljön sor.

Nyugati diplomaták szerint már maga a tény, hogy az Egyesült Államok eljátszadozik egy ilyen konferencia támogatásának a gondolatával, komoly hangsúlyeltolódást jelez Washington Izraelhez való hozzáállásában az Obama-kormány alatt elődjéhez, George W. Bushhoz képest.

A regionális nukleáris konferencia amerikai támogatásának hatására Izrael még inkább elidegenedhet szövetségesétől egy olyan időben, amikor az amerikai-izraeli kapcsolatok egyébként is feszültek a zsidó állam telepépítési politikája miatt.

Az egyik diplomata azt mondta, Izrael érthetően ódzkodik a részvételtől, még akkor is, ha a konferencia csak szimbolikus jelentőségű lenne. Nehéz lenne azonban visszautasítani az ötletet akkor, ha Washington elkezdene nyomást gyakorolni az izraeliekre.

“Izraelnek is érdeke fűződik a tárgyalásokhoz. Ha az arabok kapnak valamit Izraellel kapcsolatban, amit akarnak, utána számunkra sokkal kedvezőbben fognak viszonyulni az iráni nukleáris programhoz és a szankciókhoz. Ebből Izrael is nyerne" – fejtegette egy másik diplomata.

Izrael az Egyesült Államokhoz, az Európai Unióhoz és másokhoz hasonlóan úgy sejti, hogy Irán nukleáris fegyvereket fejleszt, Teherán azonban tagadja ezt. Irán, amelynek elnöke korábban több ízben úgy nyilatkozott, hogy Izraelt el kell törölni a Föld színéről, azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

Az izraeli ENSZ-misszió még nem adott hivatalos választ az egyiptomi kezdeményezésre, ám egy izraeli diplomata elmondta, hogy a zsidó állam hajlandó tárgyalni egy közel-keleti atomfegyvermentes övezet létrehozásáról, ha végre béke lesz a régióban.

Több diplomata véleménye szerint Egyiptom számára Izrael fontosabb kérdés, mint Irán. Az arab ország azzal fenyegetőzik, hogy megvétózza a következő hónapban esedékes NPT-konferencia megállapodásait, ha nem kapja meg azt, amit Izraellel kapcsolatban akar. Az NPT-találkozókon a döntéseket konszenzussal hozzák.

A 2005-ös felülvizsgálati értekezleten, amelyet sokan kudarcként értékeltek, a résztvevők képtelenek voltak bármiféle megállapodásra jutni, mivel Washington Iránra és Észak-Koreára koncentrált, míg Egyiptom és Irán Izraelt támadta, azzal vádolva az Egyesült Államokat és a többieket, hogy megszegték szavukat a lefegyverzési ígéretekkel kapcsolatban.