Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyomozás a katonai titkosszolgálat volt vezetője ellen Szerbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 7. 8:35

A szerb ügyészség ismét megvizsgálhatja azt a kérdést, hogy annak idején miért ejtették olyan hamar a vádat a katonai titkosszolgálat akkori vezetője, Aco Tomic – Vojislav Kostunica volt államfő és miniszterelnök bizalmasa – ellen, Zoran Djindjic szerb kormányfő meggyilkolása után – jelentette a keddi szerb sajtó.

Aco Tomicot nem sokkal a 2003. márciusi merénylet után letartóztatták, de 100 nappal később elengedték, sőt miután Kostunica 2004 elején a szerb kormány élére állt, több milliós kártérítést kapott a rács mögött töltött hónapokért.

Azért keveredett gyanúba, mert a gyilkosság napja – 2003. március 12. – előtt többször találkozott a merénylet főszervezőjével, Milorad Ulemekkel – akit francia idegenlégiós múltja miatt egyszerűen csak „Legijaként" emlegetnek – és Dusan Spasojeviccsel, a kormányfő megölését kitervelő és végrehajtó bűnszervezet, a „zimonyi maffia" feltételezett vezetőjével. A titkosszolgálati vezető állítólag arra biztatta a merényletben később szerepet játszó rendőrségi elitalakulat, a „vörössapkások" vezetőit, ne hagyják, hogy „az ország árulók kezére jusson". Djindjicet németországi tanulmányai miatt gyakran emlegették ellenfelei „német kémként".

Aco Tomic neve azért került elő ismét a merénylettel kapcsolatban, mert a zimonyiak hármadik számú vezetője, a nemrég kézre került Milos Simovic állítólag hajlandó vallomást tenni a Djindjic elleni összeesküvés politikai hátteréről, kitérve Tomicnak és másoknak a gyilkosságban játszott szerepére is – írta a Blic című lap a nyomozáshoz közeli forrásokra hivatkozva.

Megfigyelők szerint a Szerbia első demokratikusan megválasztott miniszterelnökét megölő „zimonyi klán" számíthatott némi „politikai hátszélre", a Zoran Djindjic reformpolitikáját ellenzők támogatására.

Címkékvizsga