Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KFOR LMT felkészítés Horvátországban

Szöveg: Nagy Jenõ õrnagy |  2010. július 7. 8:11

KFOR LMT (Összekötő-Megfigyelő Csoport) felkészítésen vett részt Nagy Jenő őrnagy, Kvanduk Tamás százados és Tóth Máté hadnagy Horvátországban, a Zágráb mellett lévő Rakitjében. Az egy hetes kurzusnak a Horvát Hadsereg Béketámogató Kiképző Központ (CAPSOC) adott otthont.

Közülük ketten augusztustól látnak majd el LMT feladatokat Koszovóban, Peèben a MNBG-W kötelékében, míg 1 fő októbertől Pri¹tinában, a KFOR Főparancsnokságon az Összekötő–Megfigyelő Koordinációs Központban.
A kurzust Bozenko Devoic alezredes, a Kiképző Központ parancsnoka nyitotta meg. A felkészítésen a magyarok mellett szlovén és amerikai katonák vettek részt, akik szintén leendő LMT beosztásukra készültek Koszovóban. Az előadásokat amerikai, svéd, horvát tisztek tartották, akik a műveleti területről érkeztek, és pontos, aktuális képet adtak Koszovó és a KFOR helyzetéről. A tanfolyamot a NATO különböző parancsnokságairól érkezett megfigyelők is figyelemmel kísérték.

A felkészítés során előadásokat tartottak Koszovó politikai helyzetéről, a KFOR misszió hátteréről, koncepciójáról és a helyi szokásokról. Az egy hét tárgyalási technikát, napi jelentést bemutató, a tolmácsok használatát elemző, valamint a műveleti területen előforduló két fő vallás fő szokásait előadó foglalkozásokat is magába foglalt.

1595904308
 

A délutánok folyamán szituációs gyakorlatokat kellett a hallgatóknak végrehajtaniuk. Ezek legfőképpen tárgyalások voltak egy kitalált ország városában lévő különböző szintű helyi vezetőivel. Minden tárgyalásnál jelen volt egy instruktor, aki a feladat végrehajtását követően elmondta, hogy az adott szituációban mi volt helyes, illetve helytelen.
A felkészítés végén minden hallgató elmondhatta a kurzusról kialakult véleményét.

Valamennyien elégedettek voltak a felkészítéssel, az elhelyezéssel, az alájátszók felkészültségével. Az összes jelenlévő egyetértett abban, hogy a jövőben is hasonló, jó színvonalú felkészítést kell és fognak tartani ugyanitt, hogy a missziós feladatra készülő katonák minél aktuálisabb és sokszínűbb képet kapjanak, és minél felkészültebbek legyenek, megismerve azokat a technikákat, amelyeket majd a műveleti területen fognak végrehajtani.

1595904308