Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugállományba vonult a mianmari katonai junta vezetője

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 4. 13:55

Nyugállományba vonult Than Sve tábornok, a mianmari katonai junta vezetője, aki majdnem két évtizeden át vaskézzel irányította az ázsiai országot, majd a múlt héten átadta a hatalmat az új kormánynak – közölte hétfőn egy ranguni illetékes. Than Sve tábornok és a junta második számú vezetője, Maung Aje március 30-án vonult nyugállományba. Mindketten najpjidói otthonukban vannak és pihennek, de szükség esetén tanácsaikkal fogják segíteni az új kormányt – mondta a nevének elhallgatását kérő ranguni illetékes.

Az ország feletti hatalmat eddig gyakorló katonai junta a múlt szerdán oszlott fel, miután Thein Szein egykori tábornokot és volt kormányfőt beiktatták elnöki hivatalába. A junta, pontos nevén az Állami Béke és Fejlődés Tanácsa (SPDC) feloszlatását az országot 1992 óta irányító Than Sve rendelte el.

Az intézményi reformokat a 2008. évi alkotmány írta elő. A reformok azonban továbbra is ellenőrzést biztosítanak a hadseregnek a teljes államgépezeten belül. A törvényhozásban ugyanis a mandátumok többségét a junta által létrehozott párt, a Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) szerezte meg, a végrehajtó hatalom és a törvényhozás felelős posztjaira pedig a távozó junta híveit állították.

Számos szakértő és száműzetésben élő máskéntgondolkodó szerint Than Sve a saját biztonsága érdekében akadályozta meg – vagy legalábbis majdnem – egy új erős ember hatalomra kerülését. Távozása azonban bizonytalanságot, illetve a mégoly lassú reformok lehetőségét vetíti előre.

A junta feloszlatása után az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a mianmari „politikai elnyomás légköre" miatt. Washington 2009 végén kezdeményezett párbeszédet a juntával, valamennyi szankció fenntartása mellett. A párbeszéd mindeddig eredménytelennek bizonyult.

A remény újjászületését jelzi, hogy amerikai illetékesek szerint Barack Obama amerikai elnök az első amerikai különmegbízott kinevezésére készül Mianmarba. A megbízott feltehetően Derek Mitchell Ázsia-szakértő, a védelmi tárca jelenlegi tanácsadója lesz.

Címkékkinevezés