Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugat-balkáni partnereikkel tanácskoztak a Közép-Európai Védelmi Együttműködés védelempolitikai igazgatói

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. szeptember 16. 17:35

Videótelekonferencia keretében egyeztettek egymással szeptember 16-án, szerdán a Közép-Európai Védelmi Együttműködésben (CEDC) résztvevő országok védelempolitikai igazgatói. A megbeszélés kiemelt jelentőségét az adta, hogy ez volt az első alkalom, amikor a tanácskozásba -egy munkaülés erejéig- a nyugat-balkáni államok védelempolitikai igazgatói is bekapcsolódtak. A tanácskozáson Szöllősi Antal ezredes, a HM Védelempolitikai Főosztályának főosztályvezetője képviselte hazánkat.

20200916_CEDC_védelempolitikai_igazgatói_videókonferencia (1)

A Nyugat-Balkán országaival való együttműködés erősítése a CEDC jelenlegi szlovén elnökségének egyik kiemelt célkitűzése. A kapcsolatok szorosabbra fűzésének célja, hogy a CEDC országok integrációs tapasztalataik megosztásával segítsék a régió államainak euroatlanti közeledését. A szeptember 16-i egyeztetés keretében a nyugat-balkáni partnerek beszámoltak arról, hogy milyen területeken van leginkább szükségük támogatásra az integrációs követelmények teljesítéséhez. A beazonosított együttműködési lehetőségekről a CEDC védelmi miniszterek 2020 novemberi találkozójuk során dönthetnek, amelyre ugyancsak meghívást kapnak a nyugat-balkáni partnerek.

A Nyugat-Balkán mellett a tanácskozás másik kiemelt témáját a COVID-19 járvány kezelése kapcsán való CEDC körű együttműködés adta. Ennek vonatkozásában a védelempolitikai igazgatók megállapodtak, hogy a járvány tapasztalatainak feldolgozására egy CEDC körű munkacsoportot állítanak fel, amely a novemberi védelmi miniszteri ülésig ajánlásokat dolgoz ki a járványkezelés hatékonyságának javítása érdekében.

A megbeszélés során Szöllősi ezredes kifejtette: Magyarországnak kiemelt érdeke a Nyugat-Balkán stabilitása és biztonsága, amelyhez véleményük szerint a legbiztosabb út a térség euroatlanti integrációján keresztül vezet. Ennek megfelelően hazánk elkötelezett támogatója a régiós országok integrációs törekvéseinek, és a CEDC formációt is kiváló eszköznek tartjuk az integrációs folyamat elősegítésére. A COVID-19 járvány tapasztalatait feldolgozó munkacsoport vonatkozásában elmondta, hogy időszerű és hozzáadott értékkel bíró javaslatnak tartjuk, és a munkacsoport munkájának eredményeiből a CEDC országok mellett az Európai Unió egésze profitálhat.

20200916_CEDC_védelempolitikai_igazgatói_videókonferencia (2)