Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugdíjba vonulnak az ausztrál Sea Kingek

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. december 20. 9:35

35 év szolgálat után az ausztrál haditengerészet három megmaradt Sea King helikoptere december 15-én, csütörtökön végrehajtotta az utolsó repülését, hogy aztán hivatalosan kivonják őket a szolgálatból. A búcsúrepülés után, pénteken a helikopterek mellett az őket üzemeltető 817. századot feloszlatták.

Paul Moggach századparancsnok elmondta, hogy szomorúsággal tölti el az esemény, mivel 19 éve szolgál a század állományában, és ugyanennyi ideje repüli a Sea Kingeket. Azonban nem ő a rangidős: Tanzi Lea őrnagy, aki pénteken szintén nyugállományba vonul, már majdnem 40 éve repül helikopteren. Karrierje során 11 ezer repült órát gyűjtött össze, ebből mintegy tízezret teljesített a Sea Kingen, amelyen generációknak volt az oktatója, mentora.
Moggach parancsnok 2003-ban az iraki háborúban is repült a típussal. Egyik Irak feletti repülése során a gépe meghibásodott, ami miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania egy brit bázison. A búcsúrepülés alkalmával ugyanezt a gépet kapta, amellyel vezérként a kötelék élén repült.

A Westland Sea King helikopterek, melyek a Sikorsky Sea Kingnek a brit építésű változatai, 1975-ben érkeztek Ausztráliába, és először a HMAS Melbourne, később pedig más hordozókon teljesítettek szolgálatot. Összesen tizenhárom darab szolgált a haditengerészet állományában, ezek közül hetet vesztettek el balesetben. A legsúlyosabb veszteség 2005. április 2-án történt Indonéziában, amikor is kilenc ember vesztette életét a balesetben.
Mindez ahhoz vezetett, hogy úgy döntöttek, az elavulttá váló helikoptereket kivonják a szolgálatból. Azonban a Sea Kingek nem búcsúznak váltótípus nélkül, feladataikat a jövőben az új Eurocopter MRH-90-esekkel fogják majd ellátni.