Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama: a Pentagon szerint megfelelően bánnak az iratokat kiszivárogtató katonával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 12. 18:26

Barack Obama amerikai elnök pénteken kijelentette: a Pentagon biztosította róla, hogy megfelelően bánik a katonával, aki azzal gyanúsítnak, hogy titkos dokumentumokat juttatott el WikiLeaks portálnak. Obamától a Fehér Házban tartott sajtóértekezletén megkérdezték, hogy egyetért-e P.J. Crowley amerikai külügyi szóvivő azon kijelentésével, miszerint az a bánásmód, amelyben a volt hírszerzési elemzőt, Bradley Manninget részesítik „nevetséges” és kontraproduktív.

Az elnök nem kívánta kommentálni a szóvivő szavait, de úgy fogalmazott, hogy a Manniggel szembeni bánásmód a védelmi minisztériumnak a katona biztonságával kapcsolatos aggályait tükrözi.

A 23 éves Manninget egy virginai tengerészgyalogos támaszponton tartják vizsgálati fogságban, mert azzal vádolják, hogy titkos iratokat szivárogtatott ki, amikor Irakban szolgált.

Az értesüléseket a WikiLeaks portál publikálta, amivel a kormány szerint súlyos károkat okozott az amerikai diplomáciának.

A katona ügyvédjei szerint Manninggel rosszul bánnak, a nap 23 órájában magánzárkában tartják, arra kényszerítik, hogy meztelenül aludjon és éjjelente többször is felverik álmából.

Az elnök elmondta, utána érdeklődött a Pentagonnál, hogyan bánnak Manninggel, s hogy fogva tartásának körülményei megfelelnek-e az alapvető követelményeknek. A védelmi minisztérium biztosította róla Barack Obamát, hogy megfelelnek.

„Nem mehetek bele az aggályaikkal kapcsolatos részletekbe, de ezek (az intézkedések) Manning közlegény biztonságával is összefüggenek" – jelentette ki az elnök.

Címkékvizsga