Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama: „Észak-Korea magatartása elfogadhatatlan”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 28. 13:51

Barack Obama amerikai elnök szerint az ENSZ-nek jeleznie kell Észak-Koreának, hogy elfogadhatatlan a viselkedése, és óvta Kínát, Phenjan legnagyobb szövetségesét mindenfajta „szándékos vakságtól”. Leszögezte: a nemzetközi közösség a jövőben is folytatja a nyomásgyakorlást Észak-Koreára, amíg nem dönt úgy, hogy követi a nemzetközi normákat.

„Fő célunk jelenleg az, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa ismerje el világosan, hogy Észak-Korea magatartása háborús, ami elfogadhatatlan a nemzetközi közösség számára" – mondta Obama a világ legfejlettebb és vezető feltörekvő országait tömörítő G20-as csoport torontói csúcstalálkozójának befejezése után tartott sajtótájékoztatóján helyi idő szerint vasárnap.

„Úgy vélem, van különbség a visszafogottság és az állandó problémák iránti vakság között" – mondta az elnök. Hozzátette: ezt egyenesen meg is mondta Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel a kérdésről folytatott tárgyalásokon.

Az amerikai elnök emlékeztetett, hogy független nemzetközi vizsgálat állapította meg Phenjan bűnösségét a Cshonan dél-koreai korvett március végi elsüllyedésében, amelynek 46 halálos áldozata volt. Úgy vélte, hogy tekintettel a körülményekre, Ri Mjong Bak dél-koreai elnök rendkívüli visszafogottságról tett tanúbizonyságot.

„Elengedhetetlen, hogy a nemzetközi közösség felsorakozzon mögé és világos üzenetet küldjön Észak-Koreának: ez a fajta magatartás elfogadhatatlan" – szögezte le az amerikai elnök.

1595903759
 

CímkékENSZvizsga