Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama levele az észak-koreai vezetőnek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 16. 9:11

Barack Obama amerikai elnök különmegbízottja révén levelet küldött Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőnek – közölte egy amerikai külügyi forrás. Obama levelét Stephen Bosworth adta át az észak-koreai tisztségviselőknek múlt heti phenjani látogatásán.

A névtelenséget kérő külügyi forrás részleteket nem árult el az írás tartalmáról, de annyit közölt, hogy az megegyezik Bosworth Észak-Koreában képviselt általános üzenetével: a phenjani rezsim választhat a további elszigetelődés vagy a nukleáris leszereléssel járó előnyök között.

Bosworth személyében Obama első megbízottja utazott múlt kedden a külvilágtól hermetikusan elzárkózó sztálinista országba, ahol három napot töltött. Útjának végeztével a megbízott úgy fogalmazott: a tárgyalásokon egyetértésre jutottak abban, hogy újra kell indítani a nukleáris leszerelésről folytatott hatoldalú tárgyalásokat.

Egy szerdán közzétett dél-koreai jelentés szerint észak-koreai tisztségviselők azt kérték az amerikai elnöki megbízott látogatása során, hogy az ENSZ oldja fel a phenjani rezsim ellen hozott szankcióit.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa júniusban szigorította meg az Észak-Korea ellen érvényben levő büntetőintézkedéseket, miután a korábbi tiltások ellenére Phenjan kísérleti atomrobbantást hajtott végre.