Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama megerősítette az iraki csapatkivonást

Szöveg: hirado.hu/honvedelem.hu |  2008. november 17. 16:37

Az iraki csapatkivonás, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni harc Afganisztánban és a guantanamói fogolytábor bezárása lesz az új amerikai elnök külpolitikájának első néhány lépése. Erről maga Barack Obama beszélt a megválasztása utáni első televíziós interjúban.

Mint mondta, azután, hogy január 20-án beiktatják elnöki hivatalába, összehívja a Vezérkari Főnökök Tanácsát és a saját biztonsági szolgálatát, és megkezdik az iraki csapatkivonás megtervezését. Obama a kampány során azt ígérte, hogy egy 16 hónapos leépítési terv keretében havonta egy vagy két dandárt von ki Irakból. A kivont csapatok egy részét a tervek szerint Afganisztánba irányítaná át.

“A legfontosabb számunkra, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljunk az al-Kaidával" – fogalmazott a mostani interjúban Obama, hozzátéve: a terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek az elfogása vagy megölése “kritikus" az Egyesült Államok biztonsága szempontjából.

A leendő elnök beszámolt a Kuba területén működő guantanamói börtönnel kapcsolatos terveiről is, felidézve, hogy a kampány során megígérte a fogolytábor felszámolását. Mint mondta, ezt az ígéretet megtartja, ám nem részletezte, hogy mi lesz a fogvatartottak további sorsa.

A november 4-én megválasztott Obama azt is elmondta, hogy mindezek mellett a legfontosabb feladat a válság miatt nehéz helyzetbe került amerikai gazdaság megsegítése lesz. A leendő elnök azt is elárulta, hogy legalább egy republikánus tagja lesz a majdani kabinetjének, további részleteket azonban ezzel kapcsolatban sem közölt.

CímkékAfganisztán