Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bomba Ferihegyen

Szöveg: Szűcs László |  2008. november 17. 13:33

A 46. héten, azaz november 10–16-a között 42 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül 21 esetben soron kívül kellett intézkedniük. Többek közt a ferihegyi repülőtéren is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek.

Szalay Attila zászlós, az alakulat kiképző tűzszerésze, a felderítő részleg munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, idén eddig összesen 2272 bejelentést kaptak.

November 12-én, a főváros XIV. kerületébe, az Erzsébet királyné útjára riasztották a tűzszerészeket, ahol egy építkezésen egy 82 milliméteres aknagránátot találtak. A világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezetet a Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a helyszínen megsemmisítette.

Ezen a napon a ferihegyi repülőtéren is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A légikikötő bővítési munkálatai során, a D-porta közelében került elő a földből egy világháborús bomba. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – a FRAG–20-as típusú, amerikai repeszbomba gyújtószerkezetét a helyszínen kiszerelte és megsemmisítette, a bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállította.

November 14-én újra Budapesten kellett a tűzszerészeknek egy soron kívüli bejelentést elintézniük. A XI. kerületben, a BAH-csomópont közelében, a Fürj utcában, egy építkezésen került elő a földből egy 203 milliméteres betonromboló gránát. A 116 kilogramm tömegű gránátot a tűzszerészek – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – elszállították és a közelben kijelölt helyen megsemmisítették. A munkálatok ideje alatt 100 méteres sugarú körben a területet lezárták. A katasztrófavédelem szakemberei innen mintegy ötven embert telepítettek ki.